Dziennik gajowego Maruchy

"Blogi internetowe zagrażają demokracji" – Barack Obama

Wielkie korporacje biorą udział w spisku

Posted by Marucha w dniu 2009-11-09 (poniedziałek)

Pod adresem:
http://preventdisease.com/news/09/110209_ibm_internal_doc_reveals_knowledge_pandemic_2006.shtmlmożna sobie obejrzeć i przeczytać dokument, który ujawnia, iż firma IBM już w 2006 roku wiedziała o mającej się pojawić „pandemii” wirusa H1N1. Dokument opisuje procedury, m.in. kwarantanny, w przypadku oficjalnego głoszenia „pandemii” przez Światową Organizację Zdrowia WHO, co – zdaniem autorów – na pewno zdarzy się w ciągu najbliższych pięciu lat.

Dokument jest kolejnym dowodem na to, iż obecna „pandemia” jest sztucznie wywołana w celu zmuszenia ludzi do masowych szczepień sponsorowanych przez WHO i ONZ (przypominamy, iż WHO utrzymuje się głównie ze „sponsoringu” firm farmaceutycznych). W świetle dotychczasowych wydarzeń, masowe szczepienia są najprawdopodobniej środkiem eugenicznym mającym zredukować liczbę ludności na świecie – czyli, mówiąc po prostacku – ich zadaniem jest zabijać, a nie leczyć. Ponadto wybuch „pandemii” daje skorumpowanym „rządom” możliwość zawieszania na kołku praw obywatelskich i wprowadzania stanu wyjątkowego – zaś WHO daje uprawnienia nie tylko doradzania, ale po prostu wydawania rządom rozkazów, które muszą być wykonane.

Każdy (wciąż chyba?) może wejść na adres www.ibm.com/us/en i tam poszukać haseł „pandemic 2006″ lub „pandemic 2005″ aby odnaleźć wiele ciekawych dokumentów świadczących o przygotowaniach do mającej nadejść „pandemii”.

Oczywiście nie mamy powodów sądzić, iż z jakiegoś powodu tylko IBM miała dostęp do tego typu informacji, a inne wielkie korporacje nie.

Nawiasem mówiąc firma IBM, podówczas zajmująca się jeszcze dziurkowanymi kartami, była bliskim współpracownikiem niemieckich nazistów w ich programach masowej eksterminacji ludności. Inni pomocnicy Hitlera to m.in. Rockefellerowie i Instytut Carnegie.

Odpowiedzi: 53 to “Wielkie korporacje biorą udział w spisku”

  1. lanc3 powiedział/a

    Okazuję się że w 1989 roku dziennik „The Sun” pisał o globalnych szczepieniach w artykule „Big Brother’s coming”:

    „Dnia 1 sierpnia, 1989 roku, angielska gazeta „The Sun” zamieściła artykuł zatytułowany: „Wielki Brat nadchodzi”, w którym odsłania tajne plany rządowe, zakładające obowiązkowe szczepienie całego społeczeństwa, po to aby każdemu wszczepić micro albo nanochip. Powodem masowych szczepień miała być ochrona przed pandemią …. świńskiej grypy ! Wg. „The Sun”, prawdziwym celem elit rządzących było jednak co innego, a mianowicie uzyskanie pełnej kontroli nad obywatelami…”

    ————————————————————
    „O pandemii świńskiej grypy, IBM wiedziało już w 2006 roku !

    W USA został ujawniony dokument, z którego jasno wynika, iż międzynarodowy gigant – IBM, już w 2006 roku wiedział o tym, że w przeciągu 5 lat świat ogarnie pandemia grypy.
    W biuletynie ‚Service & Global Procurement pan IOT Europa / Pandemic Plan Overview’, który jest rozpowszechniany pomiędzy top-managerami we francuskim oddziele IBM, fakt ten jest dosłownie wymieniany.

    Biuletyn informuje swoich managerów, że w okresie trwania pandemii dojdzie do sytuacji, w której tylko 30% pracowników będzie w stanie wykonywać swoja pracę.

    Biuletyn ten głosi co następuje:

    * „Jest 100% szansy iż pandemia wybuchnie w przeciągu 5 następnych lat.
    * Podczas trwania pandemii maksymalnie 30% pracowników będzie w stanie pracować.
    * Planowane są 2 fale pandemii, każda po 12 tygodni, oddzielone 12 tygodniowym okresem „wytchnienia”.
    * Najpierw będzie wywołanie (trigger) ze strony korporacyjnej, najprawdopodobniej na kilka dni przed oficjalnym wywołaniem tematu przez WHO.
    * W każdym kraju, w którym mamy swoje siedziby, będziemy reagować pozytywnie na wszelkie potrzeby lokalnego rządu.”
    ———————————————————

    http://www.globalnaswiadomosc.com/planyszczepien1989.htm

    „The Sun”mogło trafić z tematem przypadkowo,sam pomysł mógł by posłużyć na dobrą książkę…ale kilka rzeczy jest dziwne jak na przypadek…i do tego ta masowa nagonka,sprzeczne informacje,mainstreamowe media jedno,niezależnie ludzie mówią co innego,a teori spiskowych przybywa.Myślę że na tą chwilę większość,zdaję sobie sprawę co się dzieje;jeden wierzy w teorie spiskowe inny w proste łapówkarstwo,ale faktem jest że większość zdaje sobie sprawę że jest źle i będzie gorzej.

  2. Baron Srul Radziwiłł powiedział/a

    Eee tam, panie Lanc, to wszystko najwyczajniejsza przypadkowość. Nie szukaj Pan jakieś teorie konspiratorskie bo takich nie ma. Każdy uczciwy Żyd z Bilderberg Club albo Bnai Brith o tym panu zaświadczy!

  3. WujekDobraRada powiedział/a

    Jesteśmy świadkami odżywania dawnych metod leczenia i odkrywania na nowo zapomnianych surowców zielarskich. Tym razem dokonuje się to w zgodzie ze współczesną wiedzą naukową i medyczną. Niezbędna jest więc obiektywna informacja o tym, co w nowym świetle jest prawdziwe.

    Już w zamierzchłej przeszłości odkryto, że powszechnie rosnące dzikie gatunki roślin cebulowych są źródłem siły i sytości. Zwłaszcza Czosnek ceniono, odkąd stwierdzono jego moc – leczniczą i ochronną przed wieloma, zagrażającymi zdrowiu i życiu, niebezpieczeństwami. Niegdyś splecione warkocze czosnku zwisały spod dachów i podcieni wiejskich chat, dziś bywają ozdobą stylowo urządzonych kuchni.

    Pitagoras nazwał czosnek królem „przypraw” (korzeni). Horacy na cześć czosnku wypisywał wspaniałe wiersze. Także Szekspir wychwalał czosnek. Wraz z gatunkami traw o jadalnych ziarnach (zbożami) czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych i chociaż jest stałym elementem obrazu warzywnych straganów, jednak nie w pełni doceniamy jego wartość.

    Przez długie lata czosnek był przyprawą w kuchni ludów Wschodu, Meksyku i Ameryki Południowej. W Europie dość długo „niewytworny” zapach zamykał mu drogę na stoły bogatych, przywykłych do przypraw egzotycznych i spożywany był głównie przez ludzi z gminu. Nazywano go nawet „uniwersalnym lekiem ubogich”.

    Obecnie czosnek przeżywa swój renesans nie tylko jako przyprawa, także jako wartościowy środek terapeutyczny. Uprawiany w różnych formach i stosowany we wszystkich rejonach świata jest tak popularny, iż niemożliwym byłoby ustalenie listy potraw, do których jest dodawany. Harmonizuje dobrze z dziczyzną, baraniną, cielęciną, większością warzyw, przyprawia się nim zupy, sałaty, marynaty… W kuchniach wielu krajów świata ząbków czosnku używa się jako warzywo przyprawowe, można z nich przyrządzać także lecznicze nalewki… W Chinach, jako jarzynę, wykorzystuje się także kwiatostany czosnku.

    Nazwę czosnku po Chińsku suan zapisuje się jednym znakiem, co oznacza, iż czosnek znano zanim powstało pismo chińskie. Łacińska nazwa Allium sativum pochodzi od słowa all – piekący, ostry (z języka celtyckiego), oraz od słowa sativum, po łacinie – uprawny. Dawna polska nazwa „czosn” pochodzi od słowa „ciosanie”, podobnie jak niemiecka Knoblauch pochodzi od słowa klieben – łupać, bo ząbki czosnku odpadają od główki jak odłupywane, ociosywane drewno.

    Najstarsze wiadomości o czosnku sięgają czasów neolitycznych. Wzmianki o tym cennym warzywie korzeniowym spotykamy w świętych księgach hinduskich, Wedach i Sanskrycie, literaturze starorzymskiej, a także w Biblii, znajdowano je w rękopisach babilońskich, egipskich, perskich, hinduskich. Najstarszą wzmiankę o czosnku ujawniono przy odczytywaniu pisma klinowego. Znali tę roślinę, co najmniej od pięciu tysięcy lat, Asyryjczycy, Egipcjanie, Hebrajczycy, Grecy, Rzymianie, Arabowie…

    Egipcjanie dla ochrony przed chorobami podawali czosnek robotnikom zatrudnionym przy budowie piramid. W egipskich papirusach z XVI w. p.n.e. opisano strajk budujących piramidy robotników gdy nie dostali czosnku, stałego dodatku do skromnego pożywienia. Czosnek używano bowiem nie tylko jako przyprawę, przede wszystkim był zabezpieczeniem przeciw chorobom przewodu pokarmowego i narządów trawiennych. Wśród darów, które egipski lud składał faraonom, były również czosnek i cebula – przekazy o tym przetrwały w malowidłach zachowanych do dziś na ścianach piramid.

    Manuskrypty egipskie z XVI w. p.n.e., tzw. Papirusy Ebersa (Georg Moritz Ebers – egiptolog i pisarz niemiecki 1837-1889), zawierają opis 22 czosnkowych preparatów leczniczych. Rzymianie nie mniej niż Grecy interesowali się tą rośliną. Pliniusz (23-79), pisarz i wyższy urzędnik rzymski skatalogował aż 61 leków czosnkowych. Encyklopedyczne dzieło Pliniusza – Historia naturalis – zawiera opisy przyrody żywej i nieożywionej, dane o lecznictwie, psychologii, uprawie roślin, przemyśle i sztuce antycznej.

    Czosnkowe tradycje przetrwały wieki. Zawdzięczamy to praktykom i pismom tak sławnych mężów jak: Hipokrates- grecki lekarz zwany ojcem medycyny, twórca etyki lekarskiej i nauki o temperamentach, Arystoteles – filozof grecki, najwszechstronniejszy uczony starożytności, Galen – rzymski lekarz pochodzenia greckiego, przyboczny lekarz cesarzy. Zielnik Szymona Syreniusza z 1613 r. podaje ponad sto wskazań leczniczych. Większość z nich, w świetle współczesnej wiedzy, jest wciąż aktualna.

    Czosnek i czeremcha należą do pierwszych roślin, w których radziecki uczony Borys Tokin w 1928 r. wykrył fitoncydy – lotne substancje, uśmiercające mikroorganizmy. Najwięcej fitoncydów powstaje podczas miażdżenia komórek. Według Borysa Tokina, odkrywcy fitoncydów, właśnie czosnek zawiera ich najwięcej spośród wszystkich roślin.

    W gorącym klimacie, przy niedostatkach dobrej wody pitnej, właściwości czosnku skutecznie przeciwdziałały powstawaniu i rozpowszechnianiu się epidemii. Arabowie leczyli czosnkiem rany i owrzodzenia. Na Wschodzie był lekiem przeciw niemocy płciowej. Przypisywano mu właściwości przedłużania życia. Natomiast w starożytnym Egipcie spożywanie czosnku jako dodatku do pokarmu uważano za świętokradztwo i było surowo karane. Czosnek jest przyprawą lubianą szczególnie w strefie klimatu ciepłego, np. południowej Europie, Azji, Afryce. Mimo, iż czosnek stosujemy od przynajmniej pięciu tysięcy lat, nie odkryto takich szczepów bakterii, które by się na niego uodporniły.

    Wartość czosnku doceniali także Żydzi. Kiedy po wyjściu z kraju Faraona, nękani głodem błądzili przez pustynię, wspominali ze smutkiem dostatnie życie w Egipcie. Czytamy o tym u Mojżesza – „Wspominamy ryby, któreśmy darmo jedli w Egipcie, ogórki, melony, pory, cebulę i czosnek” – Stary Testament, Księga Liczb 11,5. Gdy dotarli do Ziemi Obiecanej mogli wreszcie zaspokoić apetyt na czosnek, bo tam jego uprawa miała już długą tradycję.

    Według wierzeń ludowych czosnek obdarzony był tajemnymi mocami. Zawieszony nad progiem odstraszał choroby, a dodany do napoju lub noszony przy sobie strzegł od nieprzyjaciół. Nie darmo przysłowia ludowe mówią: „Ucieka jak czarownica od czosnku”, „Kto ma czosnek, nie boi się trucizny”… Arabowie dotąd wierzą, że czosnek uodparnia na wszelkie zatrucia i trucizny, a na pustyni skutecznie chroni przed pragnieniem, toteż czosnku sobie nie żałują. Uprawiają go od czasów Babilonu albo jeszcze wcześniej, gdy bywał rośliną świętą lub odstraszającą czary.

    Zapach czosnku zapewne nie kojarzy nam się z jego właściwościami wzbudzania subtelnych doznań miłosnych. Jednak i u Owidiusza w Ars Amandi (Sztuka kochania) i Szekspira w Opowieści Zimowej występuje jako środek miłosny. Także w starohinduskich przepisach prawnych wymieniony jest jako lek podniecający.

    W medycynie renesansowej czosnek leczył m.in. parchy. Falmirz w swym Zielniku podawał: „Czosnek jest lekarstwo na parchy, które pochodzą z zimnej przyczyny… Też czosnek dobry jest bardzo ludziom prostym kmiotkom, którzy jadają grube rzeczy zimne, a piją wodę, tedy czosnek trawi w nich ty karmie i niemocy broni…”

    Współczesne badania potwierdziły te właściwości i czosnek przydzielano żołnierzom amerykańskim w czasie wojny koreańskiej. Wg obliczeń wojskowych ekspertów amerykańskich, spożywaniu czosnku zawdzięczali kilkunastoprocentowy wzrost sprawności bojowej.

    Zastosowanie czosnku w kuchni wielu narodów nie wynika jedynie z jego walorów smakowych i zapachowych. Wcześniej, znacznie wyżej ceniono czosnek jako środek usuwający zmęczenie i potęgujący siły. W Chinach czosnek z olejem i cukrem podawano ciężko pracującym, stanowił też składnik pożywienia legionów rzymskich. Rzymski cesarz Neron polecił wydawać legionistom czosnek aby zwiększać ich bojowość. Do dziś karmi się czosnkiem koguty, przygotowując je do walk.

    Czosnek zawiera wiele cennych substancji: znaczne ilości glikozydów o działaniu antybiotycznym, fitosterole, kwasy organiczne, do 8 % białka, około 30 węglowodanów, specyficzny cukier złożony z 24 cząstek fruktozy, bogaty zestaw składników mineralnych oraz witaminy: A (przeciwdziała suchości skóry, reguluje czynność gruczołów łojowych i proces rogowacenia naskórka; niezbędna w leczeniu łojotoku, wypadaniu włosów, łamliwości paznokci, oparzeń, odmrożeń, zaburzeń rogowacenia naskórka), B1 (reguluje gospodarkę wodną, białkową i węglowodanową, uodparnia na zakażenia ropne, leczy trądzik różowaty i pospolity, świąd skóry, pokrzywkę i półpasiec; niedobór zaburza układ nerwowy, naczyniowy i trawienny), B2 (reguluje procesy przemiany komórkowej i rogowacenia naskórka; niedobór powoduje bolesne pękanie kącików warg, zajady, zapalenie śluzówek, wypadanie włosów, zawroty głowy; przy długim niedoborze skóra traci elastyczność, przybiera starczy wygląd, powstają zmiany łojotokowe), C (działa odtruwająco i odczulająco, uszczelnia naczynia krwionośne, wzmaga odporność organizmu, poprawia czynność tkanki łącznej, pomaga zachować elastyczność skóry, opóźnia procesy starzenia, uczestniczy w procesach krzepliwości krwi i wydzielania niektórych hormonów, zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym, leczy półpasiec i opryszczkę, wpływa na prawidłowy rozkład barwnika w skórze; niedobór czyni skórę bladą, powoduje uczucie zmęczenia i znużenia), PP (wpływa na przemianę wodną w skórze, rozszerza naczynia krwionośne, ma działanie odtruwające i światłoodczulające; niezbędna w leczeniu trądzika różowatego i pospolitego, nerwic naczyniowych, odmrożeń).

    W bogactwie minerałów czosnku największe znaczenie mają: wapń (hamujący starzenie minerał, bez którego nie można się obejść, jest niezbędnym składnikiem tkanki kostnej, wpływa na aktywność enzymów; jego niedobór powoduje skłonność do stanów zapalnych skóry, alergii, łamliwości paznokci i włosów, zmian troficznych skóry i włosów, wapnienia tkanek miękkich), potas (zmniejsza wrażliwość organizmu na sód i reguluje ciśnienie tętnicze krwi), magnez (opóźnia proces starzenia, zawałów i niedomagań serca), żelazo (niedobór powoduje anemię, niedokrwistość, zajady w kącikach ust, zniekształcenia i nadmierną kruchość paznokci, zmiany troficzne skóry i włosów), selen(pierwiastek przedłużający życie), kobalt (aktywator enzymów, niezbędny do prawidłowego wzrostu organizmu, pobudza procesy tworzenia krwi, zwiększa syntezę kwasów nukleinowych, wchodzi w skład Witaminy B12; niedobór powoduje osłabienie włosów, przyspiesza proces siwienia), jod(niedobór wpływa na przerzedzenie owłosienia, kruchość paznokci, sinawą-bladość, szorstkość i łuszczenie się skóry, brunatne zabarwienie łokci i kolan), cynk(koi ból, działa antywirusowo, ułatwia leczenie ran, zmniejsza nacieki zapalne, konieczny w okresie dojrzewania; bez cynku nie uwolni się z wątroby witaminy A, nawet przy stosowaniu jej dużych dawek; niedobór jest przyczyną zahamowań wzrostu dzieci, występowania trądzika, wypadania włosów, wykwitów skóry), fosfor (niedobór powoduje skłonność do zakażeń bakteryjnych i grzybiczych), molibden i siarka (występuje w cząsteczce aminokwasu – cysteiny oraz jej pochodnych. Za najbardziej fizjologicznie aktywny związek uważa się pochodną cysteiny – alinę).

    Czosnek działa silnie bakteriobójczo i od wieków uważany był za najskuteczniejszy środek antyseptyczny, antymiażdżycowy i odmładzający. Przeciwdziała chorobom zwyrodnieniowym wieku starczego, odkaża przewód pokarmowy, płuca i oskrzela, dochodząc do najdrobniejszych oskrzelików, co tłumaczy jego wyjątkową skuteczność przy wszelkich chorobach zaziębieniowych i związanych z chorobami płuc.

    Z wielostronnego działania czosnku na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim jego rola bakteriobójcza w niszczeniu bakterii jelitowych i obniżająca ciśnienie, zwłaszcza u osób ze stale podwyższonym ciśnieniem krwi. Najczęściej stosowany jest w zaburzeniach przewodu pokarmowego: biegunek, wzdęć, przewlekłych nieżytów żołądka i jelit, stanów spastycznych, oraz w chorobach dróg oddechowych: astmie, nieżytach oskrzeli i gardła. Działa bardzo dobrze w miażdżycy (sklerozie) i nadciśnieniu. Opóźnia proces starzenia się tkanek organizmu. U dzieci zalecany jest w postaci lewatyw przeciw owsikom. Zewnętrznie stosowany na zakażone i trudno gojące się rany, oparzenia, owrzodzenia i grzybice skóry. Nalewka spirytusowa z czosnku łagodzi bóle reumatyczne. Czosnkowe przetwory szczególnie polecane są osobom starszym i dzieciom.

    Czosnek wzmaga procesy wydzielania gruczołów trawiennych, obniża poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze. Stosuje się go w miażdżycy, nadciśnieniu, atonii przewodu pokarmowego oraz jako środek wspomagający leczenie chorób wieńcowych, cukrzycy i biegunek u dzieci. Dzięki właściwościom antysklerotycznym, korzystnemu działaniu na układ krążenia i przewód pokarmowy czosnek mogą stosować osoby w starszym wieku i przewlekle chore. Czosnkowe preparaty leczą rany, a także przeciwdziałają zatruciom nikotynowym u palaczy.

    Z dobrym skutkiem można czosnkiem wyleczyć przewlekły katar (nieżyt nosa). Medycyna ludowa zaleca pić na czczo szklankę gorącego mleka z kilkoma rozgniecionymi na miazgę ząbkami czosnku, po czym nie należy jeść przez trzy godziny. Powtórzyć wieczorem, przed snem. Znika nawet uporczywy kaszel.

    Cudownym lekiem jest „czosnkowe wino”. Dodaje sił i witalności, zapewnia dobre samopoczucie i chęć do pracy. Leczy katary, zaziębienia, miażdżycę, alergie… Bywa skuteczne w wielu dolegliwościach i nie pozostawia przykrego zapachu. Około 30 dorodnych ząbków czosnku zmiksowaę z 1 litrem przegotowanej, ostudzonej wody i dodaę sok z pół kilograma cytryn. Przechowywaę jak wino w zakorkowanej ciemnej butelce. Pię rano i wieczorem po kieliszku.

    Czy wiesz że: W Chinach, jako jarzynę, wykorzystuje się także kwiatostany czosnku.

    Efekt stosowania czosnku zależy od przygotowywanej potrawy. Czasem wystarczy salaterkę, w której podana będzie potrawa natrzeć ząbkami czosnku, a np. przygotowując mięso naciera się je zmiażdżonymi ząbkami czosnku pozostawiając nawet do następnego dnia. Pod wpływem wysokich temperatur (pieczenie, gotowanie) przyprawa ta traci swój ostry smak i zapach. Dobre rezultaty neutralizowania czosnkowego zapachu, po spożyciu potraw z jego dodatkiem, daje gryzienie selera, natki pietruszki, aromatycznych nasion i owoców jałowca, goździków, czarnuszki, kopru, gorczycy, kawy, surowego bobu, kory drzewa cynamonowego, a także wypicie kieliszka czerwonego wina, popijanie surowego mleka. Jednak najbardziej skutecznym jest żucie świeżego listka Ruty. W związku z coraz powszechniejszym stosowaniem czosnku w diecie i lecznictwie produkuje się różne preparaty liofilizowane, płatki, granulaty, proszki, lub tzw. sól czosnkową.

    Czosnek uprawiany jest niemal we wszystkich zakątkach świata (poza skrajną północą). W uprawie znajduje się wiele odmian różniących się pokrojem, barwą główek i ząbków, długością okresu wegetacji, a także, w pewnym stopniu składem chemicznym. Światowe zbiory sięgają 1,5 miliona ton, przy średnim plonie 5 ton z ha. Najwięcej czosnku produkują Indie, Egipt i Hiszpania; liczącymi się producentami są również Południowa Korea, Włochy, Turcja, Chiny, Jugosławia, Argentyna i Bangladesz.

    Z Zielnika Szymona Syreniusza (1613): „…Czosnek żywot odmiększa y puruie, zwłaszcza świeżego pożywając …mocz zawściągniony wywodzi y pędzi …wątrobne żyły zamulone otwiera …wyciera y gładzi piszczałkę, przez którą tchnienie miewamy …kaszel zastarzały uspokaja …dychawicznym bywa ratunkiem …ciało rumiane y twarzy rumieńcu dodawa …czerw wszelaki w żywocie morzy…”

    Czy wiesz że: Mimo, iż czosnek stosujemy od przynajmniej pięciu tysięcy lat, nie odkryto takich szczepów bakterii, które by się na niego uodporniły.

    Wśród legend i opowiadań znajdują się i takie: „Mahomet głosił, że kiedy szatan został wyrzucony z raju jego stopy pokryły odciski niczym kolce czosnkowe”. „Jabłko, którym Ewa kusiła Adama było czosnkową różą”.

    Opowiadania i legendy ale także i rzeczywiste właściwości czosnku, wykorzystywane w medycynie i kuchni są treścią programu Lloyda J. Harrisa (rodem z Los Angeles) założyciela i szefa międzynarodowego klubu Lovers of the stinking of rose – Wielbicieli woniejącej róży. Członkowie klubu wypromowali miasteczko Gilroy w Kalifornii (między San Francisco i Monterey na światową stolicę czosnku. W promieniu 140 km od Gilroy uprawia się wyłącznie czosnek, a jego zbiory ocenia się na ok. 70 milionów kilogramów.

    Okres zbioru czosnku jest tam prawdziwym festiwalem. Każdy odwiedzający w tym czasie Gilroy jest traktowany jak gość, a całej kulinarnej uczcie towarzyszy „mis czosnku” – najładniejsza panna spośród czosnkowych żniwiarek. Podczas festiwalu zużywa się ok.150 kg czosnku. Kilkudziesięciu kucharzy pod gołym niebem przygotowuje pachnące potrawy. Wśród dań są ostrygi w sosie czosnkowym, argentyński pasztet nadziewany mielonym mięsem, pieczony na oleju z cebulą, oliwkami, jajkami i czosnkiem, przyprawiany ostrą papryką i rozmarynem, a dla wyjątkowych smakoszy czosnkowe lody.

    Także w Europie obchodzi się święto czosnku. Odbywa się to na początku września w Arleux, francuskiej miejscowości na granicy belgijskiej. Natomiast z największych w Europie czosnkowych targów słynie prowansalskie miasteczko Uzes pod Avignonem.

    Podczas szalejącej w Marsylii epidemii w 1726 r., gdy śmierć zbierała wysokie żniwo, ludzie marli całymi rodzinami, nie miał ich kto pochować. W wymarłym mieście grasowała na wielką skalę banda znanych w mieście złodziei okradając chorych, ale także i trupy. Rabusie dla ochrony przed zarazą zażywali wino macerowane na czosnku. Wprawdzie wiadomo było, że jest to środek przeciwko wszystkim możliwym schorzeniom tchawicy i jelit, lecz ochronne działanie czosnku przeciw zarazie wykorzystywali skutecznie tylko rabusie, codziennie zapijając się tym winem. Czosnek w tej postaci skutecznie chronił ich przed zarazą.

    Podczas zakaźnej epidemii gorączki w Londynie z początkiem XIX w. jedzący regularnie czosnek francuscy księża, mimo odwiedzania chorych, pozostawali zdrowi. Natomiast angielski kler, który odrzucał czosnek, dzielił losy chorych.

    Dla ochrony przed wampirami w centralnej i wschodniej Europie w otworach okiennych i drzwiach zawieszano warkocze czosnku. Nawet jeśli traktować to jako należące do przeszłości przesądy dawnych rzeczników czosnku, mamy obraz wielkiej skali zastosowań czosnku i głęboko zakorzenionej ogromnej wiary w jego cudowne i wszechstronne działanie.

    Czy wiesz że: Czosnek jest jednym z najlepszych odpromienników naturalnych. Niezależnie od kulinarnych i leczniczych wartości ząbków czosnku, starannie splecione czosnkowe warkocze skutecznie chronią przed szkodliwym wpływem na ludzi i zwierzęta promieniowania geopatycznego (pochodzącego najczęściej od podziemnych cieków, żył wodnych, pustek podziemnych, rozpadlin, uskoków tektonicznych).

    Czosnkowa recepta na młodość, urodę i długie życie – pochodzi z Tybetu. W 1971 roku delegacja UNESCO w ruinach jednego ze zburzonych tybetańskich klasztorów znalazła stare gliniane tablice ze starochińską receptą na odmłodzenie i lek podtrzymujący zdrowie i witalność. Cudowny eliksir młodości okazał się skuteczny także i u nas, jednak nasze „pięknotki” usiłowały tę metodę odmładzania zachować wyłącznie dla siebie i dopiero w 1990 roku strzeżony przepis dostał się do specjalistycznych gazet: „Aura” i „Wiadomości zielarskie”, potem przedrukowali go inni. Oto strzeżona tajemnica: 25 dag utartej miazgi czosnkowej zalej 300 g czystego spirytusu i szczelnie zakorkowane przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu 10 dni. Przecedź dobrze odciskając i znów odstaw szczelnie zakorkowane w chłodzie i zaciemnieniu. Po 3 dniach możesz zaczynać 10 dniową kurację. Każdego dnia do 50 g mleka o temperaturze pokojowej dodaj określoną wg poniższej tabeli ilość kropel czosnkowego spirytusu.

    Nauka wciąż odkrywa niezwykłe właściwości lecznicze tej rośliny i stawia ją na jednym z najwyższych miejsc wśród naturalnych produktów roślinnych o udokumentowanych właściwościach terapeutycznych. Najważniejsze z nich to:

    Działanie antyoksydacyjne:

    Związki siarkowe czosnku pospolitego (w tym allicyna) wykazują silną aktywność antyoksydacyjną (zmniejszają o 60% poziom zniszczeń wywoływanych przez wolne rodniki, jednocześnie podnoszą o 40% poziom wewnętrznych antyoksydantów, samodzielnie produkowanych przez ludzki organizm).

    Regulacja działania insuliny:

    Typ budowy związków siarkowych zawartych w czosnku jest zbliżony się do kwasu liponowego (ALA) i tauryny, w związku z czym aktywizują one insulinę – ułatwiając wnikanie glukozy, aminokwasów i kreatyny do komórek mięśniowych.

    Redukcja tkanki tłuszczowej:

    Pod wpływem zawartych w czosnku substancji regenerowane są wiązania insuliny w błonach komórkowych, co w konsekwencji skutkuje wzrostem podatności na rozwój tkanki mięśniowej, przy jednoczesnym zmniejszeniu tendencji do rozwoju tkanki tłuszczowej.

    Wykazują też identyczna aktywność, jak niektóre termogeniki, więc tym samym ułatwiają redukcję tłuszczu zapasowego.

    Hamowanie rozwoju zmian miażdżycowych:

    Składniki czosnku obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszają ciśnienie krwi, hamują zlepianie się płytek krwi oraz zapobiegają niebezpiecznym reakcjom utleniania tłuszczów w krwiobiegu. Za te szczególne właściwości profilaktyczne i terapeutyczne w największym stopniu odpowiada – allicyna – jeden z najbardziej aktywnych biologicznie związków obecnych w czosnku. To swoista obrona nie tylko przed zawałem serca, ale także udarem mózgu, arteriosklerozą oraz spadkiem kondycji psychofizycznej w wieku podeszłym.

    Działanie przeciwbakteryjne:

    Związki aktywne czosnku niezwykle efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej, a także hamują rozwój grzybów pleśniowych. Przed działaniem tej rośliny w szczególności nie potrafią bronić się owsiki oraz inne pasożyty przewodu pokarmowego. Za te szczególne właściwości bakteriobójcze szczególnie odpowiada allicyna, która może aktywnie hamować nawet rozwój bakterii Helicobacter Pyroli. Czosnek także skutecznie radzi sobie z wirusami, szczególnie grypy, wspomaga prace układu odpornościowego oraz utrudnia rozwój komórek rakowych.

    Czosnek jako środek poprawiający trawienie:

    Składniki czosnku wspomagają wydzielanie żółci, rozpuszczają tłuszcze oraz ułatwiają prace enzymom odpowiedzialnym za ich rozkład. Jednocześnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają proces przyswajania pokarmów oraz wzmagają apetyt. Ponadto aminokwasy siarkowe zawarte w czosnku: cysteina i cystyna – pełnia ważna rolę w procesach oczyszczania wątroby, wspierając pracę tego narządu.

    Ponadto wykazano działanie immunostymulujące, poprawiające prace układu oddechowego, oraz korzystnie wpływa na działanie gruczołu krokowego u mężczyzn

    Ponieważ powstające w organizmie z allicyny wielosiarczki pozostawiają nieprzyjemny oddech na wiele godzin, wiele osób unika spożywania czosnku. Aby zamaskować zapach czosnku najczęściej zaleca się żucie zielonej natki pietruszki, a także popicie czosnku jogurtem lub mlekiem. Inni natomiast proponują odrobinę czerwonego wina, goździki lub miód.

    Preparaty czosnkowe różnią się między sobą sposobem przygotowania.

    Czosnek w tabletkach to zwykle wysuszone ząbki czosnku w połączeniu z ziołami mającymi zamaskować zapach (np. pokrzywą)

    Macerat czosnku – czosnek jest najpierw zanurzony w oleju, do którego przechodzą substancje czynne. Następnie po odcedzeniu olej jest kapsułkowany.

    Wyciąg z czosnku (zwykle standaryzowany) – sproszkowane główki czosnku, standaryzowane na zawartość substancji czynnej. Wyciąg w kapsułkach o określonej ilości substancji czynnych (standaryzowany). Producent podaje ile w kapsułce jest składników odpowiadających za działanie preparatu.

    Olejek czosnkowy – najbardziej wartościowy i skoncentrowany wyciąg z czosnku. Czysty olejek z czosnku (w odróżnieniu od maceratu czosnkowego, który zawiera tylko ok. 0,1-0,36% czystego olejku) zawiera skoncentrowane substancje czynne.

  4. WujekDobraRada powiedział/a

    WINO CZOSNKOWE
    25 zabkow czosnku rozgniesc lub utrzec. wycisnac sok z 5 cytryn i wymieszac z czosnkiem. do tego wlac litr przegotowanej, ostudzonej wody mineralnej. zawartosc trzymac przez 24-36 godzin w cieplym miejscu, co jakis czas lekko wstrzasajac. po tym odcedzic i plyn zlac do ciemnej, szklanej butelki. trzymac w ciemnym pomieszczeniu. pic kilka razy dziennie po lyzce lub wieczorem – jeden lyk. mozna czesc odlac do malej szklanki i doslodzic miodem.

  5. WujekDobraRada powiedział/a

    przepisow podobnych do tego powyzej mozecie znalezc w sieci mnustwo. kozystajta ludziska z neta poki macie okazje. ino chyzo.

    Dostęp do internetu ma być w Polsce limitowany
    http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Dostep-do-internetu-ma-byc-w-Polsce-limitowany,wid,11665387,wiadomosc.html

  6. Wojwit powiedział/a

    @Wujaszku,
    a jak to tym spirytusem zalejemy czosnek, to alkohol nie zniszczy witaminek et consortes? Przypadkiem, ot tak kiedyś, od znajomej lekarka dostaliśmy przepis na taką miksturę: czosnek (zmiażdżony oczywiście), cytryna, miód i należało to zalać w i n e m (raczej białym niż czerwonym).

  7. lanc3 powiedział/a

    teraz nawet czosnek jest GMO tak wiec jak byś nie kombinował i tak z matrixa nie wyjdziesz,a zresztą co najwyżej mogę sobie tutaj popisać,bo i tak muszę płacić bankierom profity,muszę się podporządkować prawu jeśli nawet jest sprzeczne z logiką i moim poczuciem moralnym,muszę iść do pracy pomimo tego że jej nie lubię,muszę zapłacić za łącze internetowe..co byś nie robił nie ominiesz systemu.

  8. WujekDobraRada powiedział/a

    przepis znajomej lekarki jest po prostu odmiana „wina” czosnkowego, na ktore recepture podalem powyzej.

    co do spirytusu i czosnku, to nigdy takiej mikstury nie stosowale.
    czy spirytus obniza lecznicze wlasciwosci czosnku? nie znaju.
    masa jest jednak wyciagow i nalewek z ziol i rozniastego ziela na winie i spirytusie wlasnie. stare i sprawdzone przepisy medycyny ludowej i zakonnego zielarstwa. niestety wiedza ta zanika, co skrzetnie wykozystuja koncerny chemiczne.

  9. igor powiedział/a

    Musimy działac i jak tylko sie da ostrzegac ludzi przed tym demonicznym środkiem. Polecam blog dr Piotra Beina zajmującego sie w profesjonalny sposób tematem tzw pandemii.Piotr Bein mieszka na stałe w Kanadzie, tam zajmował sie zagadnieniami ludobójstwa XX i XXI wieku, w obecnej chwili jest w Polsce i jak tylko może ostrzega ludzi przed zabójczymi szczepionkami, jego blog grypa666.wordpress.com. Zamieszczam link na stronie youtube, w którym Pan Bein w bardzo rzetelny sposób wyjaśnia zamysły światowej organizacji zdrowia oraz ONZ, przerażające lecz niestety prawdziwe.

    http://video.google.pl/videosearch?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL298&q=piotr+bein+youtube&lr=&um=1&ie=UTF-8&ei=vAn4SqXKD8egjAegjLXUCQ&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CA4QqwQwAA#

  10. WujekDobraRada powiedział/a

    @lanc3

    „teraz nawet czosnek jest GMO”
    jest czosnek i czosnek. jak ktos kupuj (zdaje sie, ze chinskie) gowno, to faktycznie moze i nie ma to tyle wartosci(drobne i niewyrazne glowki). nasz rodzimy towar jest ok. zabki 4x takie jak tego sprowadzanego, a moc jak mala bomba atomowa. w weekend zapodalem polskiego czocha to mi prawie bania eksplodowala.
    poza tym sa jeszcze poki co dostepne w sprzedazy normalne nasiona roznych ziol i warzyw, wiec kazdy chetny moze sie zaopatrzyc i stworzyc wlasny ogrodek ziolowy. chociazby w skrzynce na parapecie.

    „z matrixa nie wyjdziesz”
    lekko nie jest, to prawda. wg. mnie nie chodzi jednak o to, zeby sie od wszystkiego odcinac, bo jest to faktycznie niemozliwe (no chyba, ze sie ktos przeprowadzi do syberyjskiej tajgi, albo bedzie zyl jak hobo), ale zeby nie plynac razem z manipulowana wiekszoscia, oraz co wazniejsze podporzadadkowac swoje zycie wierze, a nie na odwrot. jakby nie patrzec i tak kiedys umrzemy. jak Bog Ci da dlugie zycie, to bedziesz zyl. na przekor tym, ktorzy chca Ci wykonczyc. ale nie chodzi przeciez o to, zeby slepo trzymac sie tego zycia, ale zeby napelnic je trescia wg. woli Bozej, na tyle na ile potrafimy. haslem naszych przodkow bylo: Bog, honor i Ojczyzna. tak zyli i za to umierali. haslem statystycznego Polaka na dzis jest: ja, moj komfort, wygoda i przetrwanie za wszelka cene.
    ja z tymi wszystkimi spiskami mam juz do czynienia od wielu lat. jak zaczynalem to w zasadzie nie bylo prawie zadnych materialow po polsku. moze istnialy juz Polonica albo Bibula? nie pamietam. i w tym morzu aleternatywnych informacji i dezinformacji (tych tez jest sporo) jest tylko jedna (!!!) pozycja dajaca prawdziwa nadzieje na jutro. BIBLIA. problemem ludzkosci nie jest to, ze banda zwyrodnialcow chce ja wtloczyc do jednego, globalnego kolchozu, ale to iz dzien po dniu ludzie odchodza coraz bardziej od Boga. jednym z rezultatow tego procesu jest min. brak jakiegokolwiek zorganizowanego oporu spolecznego, czy solidarnosci i samopomocy obywatelskiej, co tylko ulatwia zwyrodnialcom sprawe.

  11. lanc3 powiedział/a

    „w tym morzu aleternatywnych informacji i dezinformacji (tych tez jest sporo) jest tylko jedna (!!!) pozycja dajaca prawdziwa nadzieje na jutro. BIBLIA. problemem ludzkosci nie jest to, ze banda zwyrodnialcow chce ja wtloczyc do jednego, globalnego kolchozu, ale to iz dzien po dniu ludzie odchodza coraz bardziej od Boga. jednym z rezultatow tego procesu jest min. brak jakiegokolwiek zorganizowanego oporu spolecznego, czy solidarnosci i samopomocy obywatelskiej, co tylko ulatwia zwyrodnialcom sprawe.”

    masz rację,też tak to widzę,i jestem pewien że mamy oboje racje,upewnia mnie w tym każdy kolejny dzień,obserwacje i rozmowy z ludźmi w sumie prostymi,z różnych kultur i zakątków świata.Tylko że teraz nie da się kogoś przekonać zaczynając od biblii,moim zdaniem najpierw należy pokazać przeciętnemu zjadaczowi chleba ogólny syf czyli:system bankowy jak i całą reszte machloji i następnie zawrócić go ku Bogu.Zmanipulowany umysł nie ogarnie wiary,nawet będzie chodził do kościoła będzie się zapierał że wierzy,ale i tak będzie robił źle.

    Zresztą zapytałem chłopaka z afryki dlaczego tak jest że niektórzy nie widzą że robią źle,że nie dadzą sie przekonać do prawdy tylko szerzą hipokryzje.
    Odpowiedział krótko:że TYLKO ludzie szczerze wierzący w boga i ufający Jezusowi będą widzieć zło.

  12. NOTOPOLEJ powiedział/a

    Lek na wszystkie chorobska:
    Sloik napelnic zabkami czosnku. Zalac woda z kiszonych ogorkow.
    Trzymac w ciemnym (zacienionym), chlodnym miejscu ok. 2 tyg.

    Oczywiscie najlepsza jest woda z domowej roboty kiszonych ogorkow.
    Roboty z nimi jest niewiele a frajda niesamowita i jedzenie dobre i zdrowe bo i witaminy i florę bakteryjną przewodu pokarmowego poprawić sobie można.

    Klasycznie do ogórków dodajemy czosnek i koper. Możemy dodać korzeń lub liście chrzanu, liście dębu, porzeczki lub wiśni, gorczycę, świeży estragon, paprykę słodką lub ostrą, liście laurowe, ziele angielskie.
    – najlepsze tu będzie kamionkowe lub, jeśli nie mamy, duży słój. Dodajemy przyprawy – na dwa kilo ogórków pół lub cała główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru (już można dostać w warzywniakach) i inne (patrz dalej). Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce (ciemne ważne oczywiście tylko jeśli używamy przezroczystego słoja). Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.

    Czy szanowny Gajowy moglby „zapodac” uprzejmie oddzielny „pokoik” na te wlasnie tematy?

  13. Julka powiedział/a

    Kapusta już w starożytności doczekała się miana królowej warzyw, a to dlatego, że wykorzystywano nie tylko jej walory smakowe, odżywcze, ale przede wszystkim lecznicze. Wzmianka na ten temat znajduje się w dziełach Pliniusza i rzymskiego lekarza Katona, który pisał tak:”Jeżeli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy ci wszystko-ona wypędzi ci bóle z głowy i oczu, całkiem wyleczy ciebie”. W stwierdzeniach Katona nie ma przesady, bowiem współczesna nauka potwierdza fakt, że często pogardzana przez nas kapusta jest istną kopalnią przeróżnych związków niezbędnych dla naszego zdrowia.
    I taj „jej wysokość” kapusta zawiera ważne substancje mineralne oraz mikroelementy m.in. potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, srebro, cynę, ołów, tytan, nikiel, wanad, molibden, a także wydziela fitonycydy, które dezynfekują atmosferę. Jeżeli chodzi o witaminy, to kapusta ma tyle witaminy C, co cytryna, wszystkie witaminy z grupy B, poprawiającą wzrok witaminę A oraz rzadkie witaminy E i K. Sok z kiszonej kapusty jest doskonały nie tylko na „kaca”, ale też działa leczniczo na wątrobę, śledzionę, reumatyzm, gościec, arteriosklerozę. Kiszona kapusta leczy astmę i pomaga w kuracji cukrzycowej. Badania wykazały, że jadanie kapusty chroni organizm przed rakiem przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Przeprowadzone badania na zwierzętach wykazały że te, które jadały dużo kapusty, były odporne na wstrzykiwane im komórki nowotworu. Lecznictwo ludowe zna wiele sposobów wykorzystywania kapusty w postaci okładów przy bólach stawów, reumatyżmie, zapaleniu żył, wrzodach. Najlepiej ją przygotowywać z dodatkiem ziół jak kminek, ziele jałowca, majeranek-dodatek tłuszczu (surowe masło, oliwa) ułatwia przyswajanie witamin. Warto dodać, że witaminy syntetyczne są przyswajalne przez organizm ludzki tylko w około 30%, albo jeszcze mniejszym w zależności od stanu zdrowia organizmu.

  14. Machaj powiedział/a

    Odnosnie 10 i 11:

    Obejrzalem z uwaga wiele roznych filmow: Pelny Obraz, Burgemeister, Griffin, itp. Sa ciekawe i wierze, ze prawdziwe. Brak mi jednak w nich jednej rzeczy: odniesienia do Boga. To tak, jakby istnial jeszcze jakis inny oboz budowniczych wiezy Babel, ale nie ten oficjalny. Niby wszystko wiedza, niby demaskuja szatana i jego trzy trojki, ale o Panu naszym, Chrystusie Jezusie nie pada ani jedno slowo, Swiete Imie Jego nie pada ani razu.

    Coz to moze oznaczac? Ano niestety pewnie tylko to, ze kolejni „guru” buduja swoje trony, mimo zapewnien o skromnosci, o braku jakiejkolwiek interesownosci. Czyzbysmy wiec mieli trzy obozy?

    Pan Jezus powiedzial wyraznie: beze mnie nic zrobic nie mozecie. Coz wiec buduja nasi liderzy, partyzanci, wojownicy? Coz i my sami zbudowac mozemy, jesli nie okreslimy wyraznie, co, a raczej Kto jest naszym fundamentem.

    Kto sie mnie zaprze, tego i Ja sie zapre.

    A zatem najpierw podejmijmy decyzje: jestem rycerzem Chrystusa, albo sluga szatana.

    Innej drogi nie ma.

    Kroluj nam Chryste

  15. PL powiedział/a

    Święta prawda.

    Być może ci, którzy walczą o prawdę (bo wierzę, że robią to uczciwie) unikają oniesień do Boga, aby nie być wyśmiewani przez tzw. intelektualistów.

  16. WujekDobraRada powiedział/a

    @Julka

    chyba mi pani w myslach czyta, bo o kapuscie tez zamiezalem napisac. nawet zakupilem dzis jedna kapuche.
    wszystko co pani pisze to racja. nalezy podkreslic szczegolne wlasciwosci kapusty jedzonej na surowo.
    znajomy opowiadal, ze bedac na saksach, pracowal na budowie z jednym Ukraincem, co prawie codziennie przynosil do roboty pol glowki kapusty, i zzeral ja sama, na surowo. jako odtrutka na zachodnioeuropejskie jedzenie. kurczaki z marketu gotowal podobno po 3x, zmieniajac za kazdym razem wode, aby jak mowil innym, „pozbyc sie toksyn”. wszyscy sie z jego „upodoban kulinarnych” oczywiscie smiali.

    co do syntetycznych witamin to zgoda, ale jak to ktos kiedys zauwazyl, warzywa i owoce uprawiane przemyslowo nie zawieraja az tyle dobroczynnych skladnikow, plus maja w sobie duze ilosci rozniastej chemii, plus ich wartosc obnizaja jeszcze procesy utrwalania zywnosci. jesli wiec ktos nie ma dostepu do naturalnej zywnosci, to pastylki nie sa wcale zlym rozwiazaniem.

    kozystajac z okazji polecam rowniez morele, zarowno owoce, jak i jadra pestek. tych drugich nie wolno jednak spozywac wiecej jak 2-3 na kilka godzin, poniewaz poza witaminami, np. B17, zawieraja rowniez cyjanki, i jedzone w duzych ilosciach moga doprowadzic do zatrucia.

    zreszta kazde warzywo czy owoc ma swoje dobroczynne dzialanie, i ile by nie pisac, to i tak apteki Pana Boga nie ogarniemy.

    mysle, ze w obecnej sytuacji warto sie tez zainteresowac wlasciwosciami srebra koloidalnego, a to ze wzgledu na jego wlasciwosci wiruso, grzybo i bakteriobojcze.

  17. Machaj powiedział/a

    Mam dwoch braci: scientologa i racjonaliste. Dzieki sluchaniu ich bredni stalem sie prawdziwym racjonalista. Widzac otaczajacy mnie swiat nie widze innego logicznego i racjonalnego wytlumaczenia wszystkiego, co stalo sie i sie dzieje, niz Dzielo Bozego Stworzenia. Prosty przyklad: witamina B17 z pestek moreli zwalcza komorki rakowe ( i to w perfekcyjny sposob).

    Duzo jest chyba prawdy w stwierdzeniu, ze dopoki mowimy o spiskach i morderczych bankierach, sluchaja nas z zainteresowaniem, ale gdy sie wyjawi, ze za tym stoi szatan, albo ze zdegenerowane ludzkie jednostki sa jego slugami, zainteresowanie pryska. To jest ten sam strach, ktory nie pozwala wierzacym katolikom poznac wartosci slowa: Tradycja.

    Strach przed prawda. Prawda, ktora moze zrujnowac spokoj. Ten tzw. swiety spokoj. Strach przed prawda, ktora jest zarazliwa, jak wirus, a w konsekwencji strach przed Prawda, Droga i Zyciem, czyli strach przed oddaniem sie w niewole Jezusa Chrystusa. A przeciez jestesmy Jezusa Chrystusa, Jego wlasnoscia, droga krwia swoja nas wykupil od smierci wiecznej. Wystarczy Mu tylko zaufac.

    Kiedys Kardynal Jozef Ratzinger powiedzial, ze uczciwiej jest pojsc na kompromis, jesli nie da sie uzyskac wszystkiego. Mysle, ze tak nie jest, a owoce takiego podejscia w stosunku do naszej swietej Wiary widoczne sa az nadto.

    Jedynie wiec spoleczne panowanie Krola Krolow i Pana Panow ma sens.

    Ma sens.

    Z Panem Bogiem

  18. Julka powiedział/a

    Napisałam o kapuście, bo widzę jak ludzie za duże pieniądze zamawiają wyciągi i soki z egzotycznych roślin, które zawierają…tu wyliczanka, nie doceniając Bożych darów obok siebie. W ten sposób inni zarabiają, często na naiwności.
    Pewnie, że najlepiej jest kupować z pewnego żródła. Generalnie kapusta nie ma szczególnych wymagań, więc podejrzewam, że raczej jej się nie nawozi (w przeciwieństwie do sałaty uprawianej taśmowo, na sztucznym podłożu i nawozach. Pewien gość mi opowiadał, że ekologicznie uprawiał swoją sałatę i rzodkiewki na tzw.ogródkach działkowych.Dał kuzynce z sanepidu do zbadania czystości swoich upraw i ku jego rozczarowaniu jednak były w nowalijkach azotany i azotyny. Widać nie uchronimy się od trucizn, ale możemy je częściowo eliminować: pijąc wodę, herbaty ziołowe, sok z grejpfruta – w dużych ilościach.

  19. Rysio powiedział/a

    A ja zawsze myślałem ze od jedzenia za dużo kapusty robi się kapuściana glowa. ;)

  20. Rysio powiedział/a

    Kochana Pani Julko może by Pani też napisała trochę o kawiorze robotniczym, no wie Pani o kaszance.

  21. Julka powiedział/a

    Rysio
    Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera dużo krzemu. Chyba najwięcej ze wszystkich produktów żywieniowych, a z krzemu zbudowany jest nasz układ kostny. Takiej prawdziwej kaszanki niestety nie umiem robić, ale eksperymentowałam inaczej ze względu na wspomniany pierwiastek: ugotowana kasza+mielone mięso+przecier pomidorowy+jajko+rozmaite przyprawy. A to wszytko do podłużnej formy i do pieca. Niezłe-:))

  22. Julka powiedział/a

    Coś mi przeszkodziło Panie Rysiu-:))Kapuściane głowy zwykle powstają wskutek awitaminoz i innych organicznych (i nie tylko)nieszczęść.

  23. Rysio powiedział/a

    A co sadzi Pani o diecie optymalnej dr. Kwasniewskiego?

  24. Zbigniew Koziol powiedział/a

    Z tym czosnkiem. No ja tez lubie. I wode z ogorkow samozrobionych w sloiku popijac lubie (jesli nie skisla, bo niestety czesto ten proces nienorzadany zachodzi, jako zem poczatkujacy amator w sztukach kuchennych). Do maksimum mozliwosci tolerowalnej jeszcze (z trudem) przez najblizszych. Ale prosze mi nie pieep..rzyc o zylach wodnych, bo wtedy mi sie nie chce wiecej czytac. Czosnek z zylami (wodnymi) wspolnego ma nic.

    A poza tym z czosnkiem nie jest tak calkiem zle. To co ze jest GM? Calkiem go nie zepsuja tak latwo. Widzialem czosnsnek naturalny rosnacy na stokach gorskich w Kazachstanie. Malenkie cebulki, piekne kwiatki, smak lagodniejszy.

    Z Tym GM na razie, tylko na razie, beznadziejnie jeszcze nie jest. Otoz w Kanadzie cebula przy jej obieraniu nie powoduje lez. A w Rosji powoduje. I jakies te cebule ladniejsze w tej Rosji nie zmodyfikowanej, i jakby bardzoej samczne. Az chce sie taka obrac i dodac mimo placzu do salatki.

    Sajt Piotra Beina widzialem i czytalem, ale mimo iz znam niezle autora dorobek o wojnie w Jugoslawii, to jednak jego grypowy blogopress mnie odstrasza.

    zb.

  25. Julka powiedział/a

    Akurat mnie ta i inne diety jakoś nie zajmują: uważam, że trzeba jeść to, na co ma się ochotę. Mądry organizm wie, czego potrzebuje.Są ludzie, którzy zatracili instynkt samozachowawczy i muszą się odchudzać. Na dietach się nie znam.

  26. Julka powiedział/a

    Zamiast diet Panie Rysiu, zalecałabym posty. Tak ze dwa dni tygodniowo o wodzie. Np. ludzie chorzy nieprzypadkowo zwykle nie mają apetytu: organizm w walce z chorobą nie chce zajmować się dodatkowymi obowiązkami np. trawieniem.

  27. Rysio powiedział/a

    Kochana Pani Julko, wszelkie posty są bardzo niezdrowe.
    Różne religie i ich kapłani zalecały posty od bardzo dawna dla wiernych.
    Chodziło o to aby ich totalnie ogłupić.
    Wyborcy poszcza w Polsce i widzi Pani co się dzieje – wybierają PO albo PIS.

  28. Rysio powiedział/a

    ad 26.
    To i służbę zdrowia by poprawił zamiast prywatyzować po prostu chorym nie dać żreć.
    Zaraz im się polepszy i szpitale opustoszeja. :)

  29. WujekDobraRada powiedział/a

    @lanc

    ten chlopak z Afryki mial racje. tyle, ze aby szczerze wierzyc w Boga trzeba Go prawdziwie szukac i calkowicie sie na niego otworzyc, co w swiecie skupionym na doczesnosci nie jest proste i wymaga poswiecen.

    „Tylko że teraz nie da się kogoś przekonać zaczynając od biblii… Zmanipulowany umysł nie ogarnie wiary,nawet będzie chodził do kościoła będzie się zapierał że wierzy,ale i tak będzie robił źle.”

    ja mysle, ze da sie ludzi przekonac opierajac sie na Slowie Bozym, tylko trzeba o to prosic samego Stworce. bez jego pomocy nawet najlepsi teologowie nic nie zdzialaja. tak bylo za czasow apostolow i tak jest dzis. przeciez apostolowie byli prostymi ludzmi i nie nauczali nic od siebie, ale dzialali pod natchnieniem Ducha.
    wiary nie da sie tez ogarnac umyslem, bo ona plynie z serca. wiec poziom manipulacji nie ma znaczenia. wiem to z wlasnego doswiadczenia. mi luski spadly z oczu w najbardziej nieoczekiwanym momencie.
    co do kosciolow, to tworza one instytucje, ktore czesto rozmijaja sie z prawdziwa wiara. wiara a religia to jednak dwie rozne sprawy. prawdziwa wiara przenosi gory. niestety poki co nie jestem w stanie przeniesc ziarnka piasku.
    na pocieszenie jednak dodam, ze 75% wszystkich nawrocen na chrzescijanstwo, od czasu zmartwychwstania az do naszych czasow, przypadlo na XX wiek i ostatnie 9 lat.

    @Machaj

    „…ale o Panu naszym, Chrystusie Jezusie nie pada ani jedno slowo, Swiete Imie Jego nie pada ani razu.”

    dokladnie tak! i jest to najlepszy wyznacznik tego, co dany film czy dokument chce przekazac. wszyscy ci „poszukiwacze prawdy”, zaprzeczajacy istnieniu Jezusa Chrystusa, lub umniejszajacy jego role zbawcy swiata sa po prostu ukrytymi agentami antychrysta, dzialajacymi podstepnie i ze zla wola, lub ludzmi bladzacymi jak i cala reszta. dlatego do wielu informacji podchodze z coraz wieksza rezerwa.

    malo kto zwraca dzis chocby uwage na to, jak imie Jezusa jest szargane i poniewierane. rzecz niespotykana. ludzie lamia jedno z dziesieciu przykazan nic sobie z tego nie robiac. ze imie Boga uzywa sie w potocznej czy wrecz rynsztokowej angielszczyznie to jeszcze nie dziwi, ale w naszym jezyku ojczystym!? osobiscie nie spotkalem sie z szarganiem imienia innego bozka, guru czy proroka w ten sposob. samo to wskazuje kogo ten swiat naprawde nienawidzi.

    @ PL

    „Być może ci, którzy walczą o prawdę (bo wierzę, że robią to uczciwie) unikają oniesień do Boga, aby nie być wyśmiewani przez tzw. intelektualistów.”

    tych tzw. intelektualistow Biblia nazywa glupcami. wiec i my nie powinnismy sie nimi przejmowac.

  30. WujekDobraRada powiedział/a

    @Zbigniew Koziol

    „Ale prosze mi nie pieep..rzyc o zylach wodnych, bo wtedy mi sie nie chce wiecej czytac. Czosnek z zylami (wodnymi) wspolnego ma nic.”

    ja osobiscie w „zyly wodne” nie wierze, ale nie oczekuj pan ode mnie, ze bede tracil czas na edytowanie tak dlugich tekstow nim wkleje je do komentarzy. pozdrawiam

  31. WujekDobraRada powiedział/a

    @Julka

    „Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera dużo krzemu. Chyba najwięcej ze wszystkich produktów żywieniowych, a z krzemu zbudowany jest nasz układ kostny.”

    po mojemu to krzem (krzemionke) zawiera zapomniana juz prawie kasza jaglana. oczywiscie w niczym to gryczance nie ujmuje.

  32. gosc po raz pierwszy powiedział/a

    do 27 pan rysio — nigdy w smietnikach tyle chleba nie bylo co w ostatnich latach . to nie od poszczenia z tymi glowami cos nie tak .

  33. Jacek powiedział/a

    Licho nie spi:

    my tu sobie gadu, gadu, jak to sie samemu kurowac i zdrowo trzymac, a tu juz sie o nas widocznie sam Associated Press dowiedzial i juz daje odpor (no i jak tu mozna nie zauwazyc,ze to samo talatajstwo robilo takze Moskowskoju Prawdu i inne organa):

    Associated Press declares war on alternative medicine

    By: Mike Adams

    Source: Natural News

    Mon, 09 Nov 2009 1:23:41 CST

    The Associated Press has declared war on alternative medicine, publishing a series of stories attacking everything from nutritional therapies to bioidentical hormones. These stories, which are syndicated across thousands of websites around the world, are prefaced with the following highly-opinionated „Editor’s Note”:

    EDITOR’S NOTE: Ten years and $2.5 billion in research have found no cures from alternative medicine. Yet these mostly unproven treatments are now mainstream and used by more than a third of all Americans. This is one in an occasional series examining their use and potential risks.

    co sie wyklada :

    „Nota Edytorska: Dziesiec lat i 2.5 miliarda dolarow przeznaczonych na badania nie doprowadzily do stwierdzenia jakichkolwiek efektow leczniczych medycyny altenatywnej. Jednakze te w wiekszosci nie potwierdzone metody leczenia sa obecnie popularne i sa uzywane przez okolo jednej trzeciej amerykanow. Ta nota jest jedna z serii not edytorskich, ktore przedstawiaja uzywanie alternatywnych metod leczenia i potencjalne ryzyko z nimi zwiazane.”

    Z czego jasno wynika,ze sposrod metod leczenia, w stosunku do ktorych „nie stwierdzono jakichkolwiek efektow leczniczyc”, wiekszosc jest „nie potwierdzona”. Interesujaca jest ta mniejszosc, ktora zostala „potwierdzona” i w stosunku, do ktorej nie stwierdzono „jakichkolwiek efektow leczniczych”. Znowu „plusy ujemne i dodatnie”?

    Jedno nie ulega watpliwosci, doniesienia o pozytywnym dzialaniu czosnku na sprawnosc umyslowa pewnej mniejszsci sa mocno przesadzone.

  34. Zbigniew Koziol powiedział/a

    @30

    Zrozumialem, przyjalem do wiadomosci.

    Czosnek wogole to byl bardzo smaczny. A jedliscie czosnek zrobiony po uzbecku w ich potrawie ktora sie nazywa p\low? To jest ryz z miesem, glownie baranina, ale nie koniecznie. Wolowine tez ponoc trzeba. Ale proporcje i prawidlowy sposob przygotowania znaja tylko Uzbecy. Dodaja tam do gotowania razem cale glowki czosnku. One potem wcale sa zjadliwe.

    Tym bardziej zwracam uwage, iz nalezy wyjasniac co jest, a co nie jest cytatem. A jeszcze 7 razem bardziej ten problem staje sie wazny w odniesieniu do grypy, w sytuacji jaka akurat jest.

    zb.

  35. PL powiedział/a

    Rysiu chyba tyle samo wie o postach, co i o ekonomii, czyli nic.
    Poszczenie a nawet głodówki mają udokumentowany pozytywny wpływ na zdrowie.

  36. gosc po raz pierwszy powiedział/a

    do 29 –wujek dobra rada —- w wielu wypowiedziach zauwazylem wyrazanie sie tylko w jezusie chrystusie ,z pelnym szacunkiem do takiego odniesienia . narod polski jest narodem bardzo maryjnym . i do jej syna o wstawiennictwo po przez —-swieta mario matko boza modl sie za nami grzesznymi teraz i w godzine smierci —zwracamy sie . zwracamy sie rowniez bezposrednio do boga ojca . ale nie chce mocno rozwijac sie w tym temacie .

  37. Wojwit powiedział/a

    Amerykański Żyd zbeszcześcił publicznie obraz Chrystusa
    Aktualizacja: 2009-11-8 11:49 am

    Coraz większe protesty w USA budzi postępek amerykańskiego Żyda, komika Larry’ego Davida, który publicznie w niedzielnym programie telewizyjnym stacji HBO, w dniu 25 października br. zbeszcześcił obraz Jezusa Chrystusa, oddając na niego mocz.

    Larry David, jako kolejny Żyd niszczący tkankę chrześcijańskiego społeczeństwa poprzez aplikowanie mu pseudokomicznych programów – a profesja tzw. komika telewizyjnego stanowi niemal całkowitą domenę Żydów – podczas programu HBO pt “Curb your enthusiasm” miał “niechcący pomoczyć obraz Chrystusa wiszący w ubikacji”. W ten właśnie sposób tłumaczy bluźniercze zachowanie Larry’ego Davida, dziennikarka pisma New York Daily News, Leah Chernikoff. “Krople uryny spadające na portet Jezusa, poniżej jego oczu i przypominające łzy, są żartem typowym dla satyrycznego stylu tego programu.” – tłumaczy Chernikoff. Według niej jest to żart, z którego każdy powinien się śmiać, lecz “Jedynie Liga Katolicka nie widzi w tym nic do śmiechu.” – dodaje zdziwiona reakcją organizacji Catholic League, żydowska dziennikarka.

    Stacja HBO, w charakterystyczny dla żydowskich mediów sposób, udając żal za “incydent”, wydała oświadczenie, w którym stwierdza, że “Ktokolwiek ogląda program “Curb Your Enthusiasm” wie, że jest to program pełen parodii i satyry. Larry David śmieje się ze wszystkich, a szczególnie z siebie.” Jak do tej pory nie zauważono w programach Larry Davida żartów z prominentnych rabinów i nie oddawał on moczu na Gwiazdę Dawida czy inne symbole judaizmu.

    W pierwszej połowie XX wieku, każdy przejaw takiego antychrześcijańskiego działania – a próby ze strony odwiecznych wrogów Chrystusa były zawsze czynione – kończył się w Stanach Zjednoczonych masowymi protestami katolików przed siedzibami stacji telewizyjnych czy wytwórni filmowych. Zdarzały się przypadki totalnej klapy finansowej producentów filmowych po jednym tylko wezwaniu biskupów do bojkotu filmu. Dzisiaj, w erze posoborowej rewolucji przemiany Kościoła i uśpienia wiernych – co skwapliwie wykorzystane zostało przez wrogów Kościoła i Chrysusa – górują w społeczeństwach talmudyczne siły zła, a katolicy wykazują objawy apatii i apostazji.

    Poniżej podajemy jeden z listów protestacyjnych:

    Pan Prezydent HBO
    Bill Nelson

    Z olbrzymim smutkiem przeczytałem o świętokradczym epizodzie w telewizyjnym show HBO pt. “Curb your enthusiasm” ktory mnie zaszokowal. Larry David oddał w nim mocz na obraz Jezusa. Nie mogę zaakceptować bluźnierstwa skierowanego przeciwko Naszemu Panu Jezusowi Chrystusowi i nie mogę milczeć wobec obrażania mojej Katolickiej Wiary. Z szacunkiem zwracam się do Pana, aby wydał Pan odpowiednie oświadczenie, w którym przeprosiłby Naszego Pana Jezusa Chrystusa oraz wszystkich katolików. Przynajmniej tyle powinien Pan zrobiż dla Nieskończenie Doskonałego Boga, który w tak podły sposób został obrażony przez HBO. Przesyłam Panu ten list protestacyjny, który ofiaruję za wstawiennictwem naszej Pani jako prośbę o przebłaganie Naszego Pana za wszystkie bluźierstwa tego swiata.

    W imię Jezusa i Maryi

    Robert E. Ritchie
    America Needs Fatima
    http://www.americaneedsfatima.net

    Poniżej jest link gdzie można skladać podpisy pod tym listem (w języku angielskim):
    http://www.americaneedsfatima.net/campaigns/index.php?option=com_content&view=article&id=90

    Wysyłajcie listy do HBO, aby przeprosili za bluźnierczy i chamski epizod w show HBO pt. “Curb your enthusiasm”, w którym Larry David oddał mocz na obraz Naszego Pana Jezusa Chrystusa. To się po prostu nie mieści w głowie. Nie możemy chować głowy w piasek i udawać, że nic się nie stało i wierzyc, że taki rodzaj bluźnierstwa już się nie powtórzy. Według doniesień prasowych, w czasie wspomnianego show Larry David odwiedził katolicki dom, w którym wszedł do ubikacji, gdzie splugawił obraz Chrystusa.
    Następnie do tej ubikacji weszła po nim katoliczka, gdzie zobaczyła zamoczony obraz.
    Uznała, że stał się cud i na obrazie są ślady łez. Będąc pod wrażeniem tego co zobaczyła, zawołała swoją matkę i pokazała jej obraz. Obydwie kobiety upadły na kolana modląc się. W następnym epizodzie, Larry David zapytany czy widzial w swoim życiu jakiś cud, wulgarnie odpowiedział, że każda erekcja to rodzaj cudu.

    Za: bibula.com.pl

    http://www.bibula.com/?p=15492

  38. Wojwit powiedział/a

    http://www.bibula.com/?p=15492

  39. NOTOPOLEJ powiedział/a

    Esbecka spasiona ludzka krzywda oblesna swinia chazarska bezustannie sieje obciach calej Polsce, tym razem w Berlinie bezczelnie udajac Polaka nie radzacego sobie z grawitacja!!!
    Wstretna , spasiona , zachlana , prostacka , zydowska swinia!!!

  40. Rysio powiedział/a

    ad35. „……..Rysiu chyba tyle samo wie o postach, co i o ekonomii, czyli nic.
    Poszczenie a nawet głodówki mają udokumentowany pozytywny wpływ na zdrowie………..”

    PL jak zwykle masz rację, udokumentowany pozytywny wpływ na zdrowie poprzez głodówki najlepiej widać w biednych i głodnych krajach afrykanskich. A jeszcze wcześniej taki pozytywny wpływ mieliśmy w obozach koncentracyjnych gdzie władze III Rzeszy bardzo skutecznie leczyły „kuracjuszy” głodówkami.

  41. Rysio powiedział/a

    ad 32. Zgadza sie. Ludzie za dużo jedzą i od tego glupieja. Gdyby pościli to by byli mądrzejsi bo post bardzo pozytywnie wpływa na umysł – im człowiek bardziej głodny tym bardziej inteligentny – jeżeli Pan nie wierzy to proszę zapytać PL on jest expertem w sprawach postu.

  42. Alicja powiedział/a

    Ad.40.41

    Tak Panie Rysiu w tym kraju nigdy nie było normalnie, w sklepach spozywczych długie kolejki nie mówiąc o mięsnych,ludzie pracujący ciagle byli na głodzie ,myśmy juz swój post zaliczyli..ile można oszukiwać swój organizm..

  43. NOTOPOLEJ powiedział/a

    ŻEBY CI NIEMCY WIEDZIELI JAK WAŁĘSA OBALAŁ GORZAŁĘ Z KISZCZAKIEM
    I MICHNIKIEM……

    Wałęsa, to jedyny wiarygodny polityk. Powiedział, że zrobi z Polski drugą Japonię i zrobił!! Dokładnie jest teraz w Polsce tak, jak po zrzuceniu bomb atomowych

  44. Rysio powiedział/a

    Panie Gajowy Marucha, „……..Oczywiście nie mamy powodów sądzić, iż z jakiegoś powodu tylko IBM miała dostęp do tego typu informacji, a inne wielkie korporacje nie…..”

    Myślę ze ma Pan rację – inne korporacje oprócz IBM też są w to zamieszane, takie korporacje jak McDonnald, Burger King, Wendy itd… Wszystkie mają za dużo klientów i za dużo dochodów tak ze cały czas myślą jakby to zmniejszyć. Najlepsza metoda, jest wytrucie lub załatwienie klientów przy pomocy zarazków grypy.

    Ludzie nie jedzta hamburgerów !!!

  45. PL powiedział/a

    Gdybyś nie był takim arcydurniem Rysiu, jakim jesteś, to byś wiedział, że właśnie byli więźniowie obozów koncentracyjnych zazwyczaj żyli bardzo długo – co nawet zwróciło na siebie uwagę lekarzy.

    Twój przykład z hamburgerami jest oczywiście tak głupi, jak i ty sam.

  46. Marucha powiedział/a

    Panie Rysiu, czy mało Panu jeszcze kompromitacji?
    Przecież niemal wszystko, co Pan pisze, to bzdury udowadniające raz po raz, iż z reguły nie ma Pan pojęcia o temacie, w jakim zabiera głos.

    Naprawdę nigdy Pan nie słyszał o postach czy nawet głodówkach dla zdrowia? Nie słyszał Pan o wartościach ascezy? Skąd Pan do nas przybył? Z planety Krypton?

    Nie zna Pan medycznie udokumentowanych faktów, że ci, którzy głodowali w obozach niemieckich, lecz przeżyli, później na ogół b. długo żyli?

    Nie widzi Pan różnicy między głodówką a zagłodzeniem na śmierć?

    Chciał Pan być dowciapny dając przykład z McDonaldsem jako firmą na pewno nie zainteresowaną w redukcji liczby swych klientów. Pisząc, iż również inne wielkie korporacje mogą mieć insajderskie informacje na temat „pandemii”, nie napisałem przecież, że wszystkie korporacje (wliczając w to Kentucky Fried Chicken) koniecznie muszą mieć takie informacje. Nie wiem, czy widzi Pan różnicę, ale przypuszczam, że nie.

    Niestety, w Pańskim przypadku ilość postingów nie przechodzi w jakość. Wprost przeciwnie.

  47. Rysio powiedział/a

    ad 45.

    PL no to masz świetny pomysł na biznes – otwórz

    „Zdrowotny obóz koncentracyjny”.

    Możesz walnąć taka reklamę

    „Pobyt w naszym obozie koncentracyjny gdzie będziesz żarł tylko trawę i robaki jest bardzo dobry dla twojego zdrowia i przedłuży Ci zycie.”

  48. Rysio powiedział/a

    ad 46. Szanowny Panie Gajowy Marucha przyznaje ze trochę byłem zlosliwy.

    Pan niestety czasami powtarza za gazetami rzeczy nie sprawdzone.
    Jaki pan ma dowód ze IBM miał insiderskie informacje?
    Zna Pan osobiście szefa IBMu? Siedzi Pan w radzie dyrektorów firmy IBM?

    A ten artykuł który pan cytuje przecież może być zwykła kaczka, dziennikarska,.

    Bardzo mnie ciekawi jaka metoda filtruje Pan gazety i które ich wiadomości są prawdziwe a które nie?

  49. Rysio powiedział/a

    ad 39

    Zdjecie na tej stronie jest bardzo wymowne.
    http://www.antiwar.com/

  50. PL powiedział/a

    Takie są skutki rozmawiania z Rysiami-tumanami.
    Głupkowaty rechot debilka.

  51. Machaj powiedział/a

    Apropos postu,

    walka czlowieka z jego wlasna natura, czyli z pozadliwoscia ciala i pycha, moze dawac dobre rezultaty tylko wtedy, gdy zamknie sie szatanowi wszystkie furtki. Niestety, wiekszosc z nas, mimo swietnych wynikow na tym polu, pozostawia jakas otwarta furtke diablu, dzieki czemu ma on wciaz dostep do naszego serca. Mysle, ze wlasnie post jest tym cwiczeniem, polaczonym z umartwieniem, ktore daje mestwo i wytrwalosc w walce z szatanem.

    Oczywiscie post i glod to dwie rozne rzeczy. Mozna jednak je polaczyc, poscic regularnie o chlebie i wodzie, a zaoszczedzone pieniadze przekazac biednym, Caritas lub dac na tace jakiemus prawdziwemu kaplanowi. To jest naprawde piekne uczucie, gdy pieniadze uchronione od „skompostowania” daje sie w jalmuznie.

    Post jest jak dobra bron w reku rycerza, uszlachetnia go, wzmacnia i wzbogaca w chwilach kuszenia.

    Niech bedzie pochwalony Jezus Chrystus

  52. Nutra Burn 10 Reviews powiedział/a

    Everything is very open with a really clear clarification of
    the challenges. It was really informative.
    Your site is very useful. Thanks for sharing!

  53. Twila powiedział/a

    Hello all, here every person is sharing these know-how, therefore it’s fastidious to read this webpage, and I used to go to see this weblog everyday.

Przepraszamy, możliwość dodawania komentarzy jest obecnie wyłączona.