Dziennik gajowego Maruchy

"Blogi internetowe zagrażają demokracji" – Barack Obama

Pszczoła miodna

Posted by Marucha w dniu 2017-03-29 (środa)

Pszczoła miodna jest wysoko cenionym owadem, znana jest na całym świecie i występuje wszędzie tam gdzie rosną rośliny kwitnące, żyje w rojach, żywi się nektarem, pyłkiem, spadzią.

Pszczoły robotnice osiągają długość 15mm i żyją od 4 do 24 tygodni, trutnie 20mm i żyją od czterech do pięciu tygodni a matka 22mm i żyje nawet do 7 lat.

Pszczoły zaopatrzone są w „trąbkę”, czyli aparat gębowy, dwie pary skrzydeł i aparat żądłowy.

Do wyprodukowania jednego kilograma miodu pszczoły potrzebują około trzech kilogramów nektaru, co oznacza około sześćdziesięciu tysięcy wylotów z ula.

Świat pszczół i jego dary

Przez wielu nazywana królową owadów – pszczoła miodna, rzetelna pracownica, nigdy nieustająca, skutecznie dążąca do wyznaczonego sobie celu. Możemy śmiało powiedzieć, iż to dzięki niej otrzymujemy niepowtarzalny dar natury, unikalny i nieoceniony w postaci miodu i wosku. W okresie zapylania podstawowym zadaniem pszczoły jest zbieranie pyłków kwiatowych oraz nektarów, podczas tychże codziennych „pszczelich” czynności dochodzi to zapylania kwiatów. W ten prosty sposób miododajki dostarczają pszczołom podstawowego surowca do produkcji miodu, a same w zamian mogą zrodzić owoc życia.

Pszczoła miodna to taka niesamowita darczyni, swą mozolną pracą obdarowuje zarówno naturę jak i nas samych. Praktycznie każdy z nas na własnej skórze doświadczył cudownego działania miodu pszczelego, ale także wielu pozytywnych aspektów z innych produktów pszczelich.

Propolis, mleczko pszczele, pierzgi, pyłek kwiatowy, wosk pszczeli, już wspomniany miód pszczeli, co ciekawe i jad pszczeli to podstawowe dzieła pszczele, które z każdym rokiem zyskują na wartości w oczach tych, którzy mieli przyjemność doświadczyć ich działania, ale także świata farmaceutycznego oraz kosmetycznego.

Na bazie tychże wyjątkowych naturalnych komponentów, wytwarza się lecznicze maści (doskonałe na trudno gojące się rany), a także środki odkażające oraz wzmacniające (stosowane podczas rekonwalescencji). Produkty kosmetyczne produkowane z „pszczelich cudów” doskonale regenerują skórę, odbudowują oraz wzmacniają strukturę włosa.

Występowanie

Cechy charakterystyczne pszczoły miodnej

Różnice morfologiczne między osobnikami rodziny pszczelej

Gatunki, rasy

(…)
Jest ich zaskakująco wiele. Odsyłamy do oryginalnego artykułu  – admin

http://miodswiece.w.interiowo.pl

Warto również zajrzeć tutaj:

Admin

komentarzy 19 to “Pszczoła miodna”

  1. NICK said

    Ponownie polecam.
    Dla tych co są przed założeniem rodzin i tych co wiedzę podstawową chcą posiąść.
    Dzieci są zachwycone gdy z tłumaczeniem rodziców poznają tą książkę o pszczółkach.
    A książka to książka jest.
    http://lubimyczytac.pl/ksiazka/215246/poradnik-pszczelarza-krok-po-kroku-dla-poczatkujacych-i-znawcow

  2. Zachęcam do kupowania miodu akacjowego, lipowego i wrzosowego.

    Chyba, że ktoś lubi roundup. Albo neonikotynoidy.

    A może by tak… rzepaku niet?

  3. Joannus said

    .https://www.youtube.com/watch?v=sR5qvtzltJE

    Oto ak amerykanie obchodzą się ze pszczołami.
    Kto kocha pszczółki niech raczej tego nie ogląda

  4. Polo said

    z pszczoły miodnej cenie sobie najbardziej miód pitny.

  5. Miodu! Miodu! Dajcie miodu!

  6. Dziadzius said

    To nie zarty.Bez pszczoly bedzie glod. Ja wiem co glod bo mialem osobiste przeszkolenie pod nadzorem stalina w resortowym posiolku w Archangielskaja oblasc na Syberii. Atak na przczoly jest nie przez przypadek- no niby pisza ze to jakis grzyb czy podobne zakazenie ale nie pisza o roundup czy innych trutkach . Tacy miljarderzy jak ci z internetu i komputerow naleza do grupy ludzi ktorzy chca by ludzie [wybranczo z pomoca] wymarli i zostalo tylko pol miljarda na calej kuli.[oczywiscie i oni]

  7. Rokitnik said

    Cenny materiał. Prawie nie zawierający błędów. Przenosi mnie on ponad czasowo na Mazurskie pagórki, do Puszczy Boreckiej ( wyjatkowo miodnej w lata upalne), do wędrowek na wrzosowiska w Puszczy Piskiej czy na olbrzymich pola PGR-owskiego rzepaku / po 300 ha w jednym areale ! /…i powiedzcie KOMU to przeszkadzało….
    W owych latach czułem sie WOLNYM i potrzebny społeczeństwu. Chętnie i nie odpłatnie dzieliłem się ową WIEDZĄ wyniesioną z domu Rodzinnego, ze szkoły PSZELARSKIEJ i w końcu z wlasnych doświadczeń ze społecznościa wiejską na Kursach Przysposobienia Rolniczego. No, ale to se ne wraty – jak mawiał zaprzyjażniony Czeski bartnik – zwiedzajacy z ichniejszą wycieczką, nasze gospodarstwa pasieczne na północy Polski … WSZYSTKO się od tamtego czasu zmieniło. Nie ma moich pasiek, nie ma SZKOLEN tematycznych, nie ma tysięcznych areałów MIODODAJNYCH, nie ma w końcu też POLSKI mojej młodości, a nad głową nie śpiewa mi skowronek, nie ma TU ani slowikow, nie widać poczciwych bocików, ani nie usłyszysz kukułeczki by ją zapytac – a ile to lat jeszcze pożyję jako SZCZĘSLIWY, Kochający swoją profesję WOLNY CZŁOWIEK !!

    Ps. Mojemu Gospodarzowi z racji Urodzin, najserdeczniejsze Zyczenia wytrwalości i doczekania PRZEŁOMU w swiadomości Rodaków – wznoszę modły nieustanne byś drogi Wacławie WYTRWAŁ na posterunku Gajówki.

  8. konfuzjusz said

    Kocham pszczoły i pszczelarstwo, ale niestety, nie mogę pracować przy pszczołach. W wieku młodzieńczym nabawiłem sie uczulenia właśnie w pasiece. Szkoda, to takie odprężające zajęcie.

  9. Yah said

    Niestety ,a le do pszczelarstwa tez dotarł wolny rynek czyli …… zysk ponad pszczoły.

    Opiszę pewien przypadek. Gość kupuje dziesięć rodzin buckfastow na 10 ramkach wielkopolskich z tego robi 45 odkładów i doprowadza je do siły na początek kolejnego sezonu. Ma w sumie 55 pni. Bierze 1200 kg z rzepaku i 600 kg z nawłoci w sumie 32 kg na pień ale …… do jesieni dotrwało mu 5 rodzin reszta padła.

    Niestety ludzie traktują pszczoły jako źródło dochodu. Gdy mają wybrać ograniczenie dochodu i przetrwanie rodziny lub zysk – wybierają zysk. Im więcej pszczelarzy nastawionych na zysk tym większe spadki w okresie zimy. Chemia i inne wynalazki nic w tej kwestii nie pomogą a pewnie zaszkodzą – bo kto chciałby mieszkać w domu traktowanym chemia parę razy do roku ?

    Pszczelnictwo wymaga, tak jak leczenie ludzi, ogromnego wyczucia a nie przestrzegania procedur. Dlatego tak malo jest zarowno dobrych pszczelarzy jak i dobrych lekarzy.

    A co do zysku ze sprzedaży miodu. Pozostawmy decyzje pszczołom ile ma przynieść. Przyniesie e tyle miodu ile nam potrzeba pieniążków w danym roku. Po prostu pszczółki maja hotline z Panem Bogiem 😉

  10. Ci, którzy znęcają się nad pszczołami i je mordują winni być skazani na masowe użądlenia przez ich gromkich kuzynów: szerszenie.

  11. Jacek2 said

    Re.2
    Miód lipowy czy akacjowy to kwestia bardzo umowna, pszczoły zbierają pożytek tam gdzie jest on dostępny. Nie upierają się że będą go zbierać wyłącznie z lipy bo ktoś tak chce, nie tylko lipa w tym czasie kwitnie na potęgę. Może z wrzosowym jest inaczej.
    Uważam to za zaletę, miód który powstał z różnych kwiatów moim zdaniem jest bardziej wartościowy.
    Akacjowy? Ile rośnie u nas tych akacji? Europa to nie Afryka czy Australia.
    Jedyny „jednoskładnikowy” to chyba tylko rzepakowy.
    Jeżeli ktoś wierzy że miód lipowy (jeżeli w ogóle taki jest) pochodzący z Mazur jest zdrowy to muszę go rozczarować: lipy w tym regionie to praktycznie tylko drzewa przydrożne.

  12. Jacek2 said

    Re.9
    Jak każdy zwierz, nawet tak malutki, rozum i swoją godność ma i nie toleruje żadnego oszustwa.
    Pszczelarstwo to sztuka, nie każdy jest ją w stanie opanować.

  13. NICK said

    Znajomym mówię:
    to jest miód ‚lipcowy’
    Ni lipowy ani lipny.
    Ani żaden inny zły.
    Tyle.

  14. Jacek2 said

    Re. Nick:
    No właśnie: miód czerwcowy, lipcowy, sierpniowy i wrześniowy a nie jakieś dziwne wynalazki.

  15. Rokitnik said

    Parawda jest połowiczna Kol Jacku albowiem lipy mają bardzo wrażliwy (płytki) kwiatostan i KAZDE wahnięcie pogody – przekreślało pomyśny wziątek. Na to co rocznie nabierał się mój Ojciec, a mantra ” może LIPA da ” powtarzała się prawie co sezon ! Tak więc na TAKIE lipy przydrożne, narażone na kurz, spaliny, ruch kołowy nie należalo liczyć.. Natomiast tam gdzie była np. otulina puszczańska lub zwyczajne ” zadupie ” MOŻNA było zlapać czysty miód lipowy. Podobnie ma się sprawa z miodem GRYCZANYM w sensie dobrego pożytku / Łomżyńskie, Lubelskie /… Miód akacjowy łapią pszczelarze okolic Płocka…my na Mazurach nie mieliśmy tej szansy. Miody SPADZIOWE z kolei łapią pasieki wędrowne w górach świętokrzyskich lub na podhalu. Wrzosowiska w Puszczy Piskiej ( jakies 10 000 ha ) to osobna historia – nie tyle trudna do zdobycia przy tej masie kwiecia – co jako ostatni pożytek lata, wyniszczający rodziny pszczele. Tu potrzebna była WIEDZA, jak mimo to ustrzec się błedów oslabienia rojów przed zimą.
    Dzielimy rodzaje miodow według KWIECIA ( stąd rzepakowy, konieczynowy, lipowy, gryczany, wrzosowy ) albo wg. pór więc np. miody wiosenne ( wierzba iwa, rokitnik, sady, łąki i laski ) lub letnie jako WIELOKWIAT !! Pasieki przydomowe zazwyczaj mają właśnie wielokwiat wiosny i z lata – zaś ZAWODOWCY sięgali po miody gatunkowe.
    Pozdrawiam tych co parali się tym szlachetnym zajęciem…

  16. Yah said

    Ad 15

    Taj prawdę mówiąc rzadko komu udaje się podebrać miód lipowy. Po prostu ilość lip w większości rejonów kraju jest zbyt mała, a poza tym lipy kapryśnie nektarują. Dlatego miód lipcowy to wielokwiat aromatyzowany przez lipę – wystarczy parę drzew by nadać miodowi specyficzny aromat. Inna kwestia, żę lipę lubia mszyce. Czasami lipy spadziuja i można podebrać i taki wynalazek – miód spadziowy z lipy. Chociaż to tez ruletka pogodowa bo przy suchej pogodzie spadzi z lipy pszczoły przecież nie pobiorą.

    No cóz wrzosy to inna bajka. Moim zdaniem rozwiązaniem sa rodziny produkcyjne przeznaczone tylko na zbiory z późnych pozytkow ( nawłoć i wrzos) robione z kilku rodzin , że starymi matkami w klateczkach, ktorych zadaniem jest tylko integrowanie rodziny. Reszta pni zostaje na toczku i jest spokojnie przygotowywana do zimowli. Wtedy nie ma problemu z zakarmieniem czy walka z warroza, a pokolenie przeznaczone do zimowli jest napasione i zdrowe :).

    Problem w tym, że taki sposób nie gwarantuje takich zysków, jak wywiezienie wszystkich ulów na wrzosy. Ale to już kwestia tego co bardziej kocham pszczoły czy pieniądze.

    Pszczelarstwo to sztuka. W zeszłym roku miałem zrobione dwa późne odkłady. W sierpniu ze stara pszczołą obsiadały ze 7 ramek. Daj 10 kg cukru radził sąsiad. Dałem 16 kg bo brały chętnie. Oba przezimowały i jak bym dal mniej musiałbym teraz dawać ciasto, a tak maja idealnie do pierwszych pożytków rozwojowych. Co innego książki, a co innego żywe pszczoły. Czytać trzeba dużo, ale ostatecznie pszczelarz podejmuje decyzje i ….. ponosi konsekwencje

  17. Boydar said

    Ależ Pan jesteś złośliwy 🙂

  18. NICK said

    Właśnie.
    Yah’u Panie. (16).
    Umarły mi dwie rodziny. Z głodu.
    Reszcie rodzin dałem ciasto.
    I jest dobrze.
    Źle bardzo, że nieodpowiednio zadbałem.

  19. Jacek2 said

    Re.Rokitnik
    Puszczę Borecką i okolice jeszcze nie tak dawno z racji wykonywanego zawodu zwiedzałem regularnie. Głównie Czerwny Dwór i na jej obrzeżach Mazury bo tam mieliśmy swoje zabawki. Dzicz większa niż Bieszczady plus zero komercji, jeżeli ktoś chce poznać prawdziwie dzikie i jednocześnie malownicze Mazury to proponuję właśnie tamte okolice. Szwałk, Borki, Rogojny, Leśny Zakątek (za Niemca była tam karczma) czy Czerwony Dwór. Z góry uprzedzam że w upalne dni robactwo potrafi atakować jak Messerschmitty.
    Puszczę Piską też zjeździłem, wielokrotnie trasą Pisz- Karwica czy od północy Pisz-Popielno ale większym sentymentem darzę Puszczę Borecką, do Puszczy Piskiej bliżej Warszawiakom którzy wnieśli tam swój niechlubny wkład.
    Fajne miejsce na Mazurach to również Puszcza Romincka, jedyna w Polsce prawie tajga. Też dzikie tereny.
    Pewnie prawie każdy słyszał o mostach kolejowych w Stańczykach ale raczej mało kto o Kiepojciach czy Botkunach.
    300 ha rzepaku w jednym areale mam co kilka lat za płotem, w tym względzie akurat nic się nie zmieniło.

Sorry, the comment form is closed at this time.