Dziennik gajowego Maruchy

"Blogi internetowe zagrażają demokracji" – Barack Obama

Ktoś chce dobić polski cukier? Czy zagraniczne koncerny stosują dumpingowe ceny, aby wykosić polską konkurencję?

Posted by Marucha w dniu 2018-08-17 (piątek)

Szef sejmowej komisji rolnictwa złożył zawiadomienie do ABW i UOKiK ws. sprzedaży w Polsce cukru poniżej kosztów produkcji. Rzecz ma dotyczyć cukrowni należących do zagranicznego kapitału, które posiadając nadwyżki finansowe mogą sobie pozwolić na dumping, a w konsekwencji doprowadzić do upadku ich głównego konkurenta, tj. należącą do polskiego kapitału Krajową Spółkę Cukrową.

Jeśli te informacje się potwierdzą, to mamy do czynienia z drugim (decydującym) podejściem do przejęcia polskiego przemysłu cukrowniczego.

[Przecież sprzedaż cukru poniżej kosztów własnych wynika wyłącznie z przyjaznych sentymentów do polskiego konsumenta! – admin]

Przypomnijmy – w 2001 roku na terytorium Polski funkcjonowało 78 cukrowni. W wyniku procesów prywatyzacyjnych większość z nich (49) została przejęta przez zagraniczne koncerny (głównie niemieckie).

Co ciekawe – w początkowym okresie po przejęciu cukrowni zagraniczni właściciele nie decydowali się na ich likwidację. Część cukrowni była zamykana, ale nie dochodziło do ich likwidacji. Teoretycznie w każdej chwili zamykane cukrownie mogły powtórnie uruchomić produkcję. Sytuacja uległa zmianie dopiero po wejściu Polski do UE.

W 2006 roku eurokraci uznali, że w Europie produkuje się zbyt dużo cukru. W konsekwencji, aby ograniczyć produkcję, na terenie Wspólnoty zaczęły obowiązywać przepisy regulujące wypłacanie finansowych rekompensat właścicielom cukrowni w zamian za ich likwidację wraz z demontażem wszelkich maszyn umożliwiających produkcję cukru.

Efekt tego był taki, że na terytorium Polski w krótkim czasie zniknęło (i to dosłownie) kilkadziesiąt cukrowni. Parki maszynowe nie raz były rozmontowywane na części pierwsze i przewożone do Niemiec, a mury budynków, w których cukrownie się mieściły, niszczono buldożerami. Z 76 cukrowni, jakie w 2001 roku funkcjonowały na terytorium Polski, w 2013 roku pozostało jedynie 18.

Obecnie na polskim rynku funkcjonują 4 podmioty produkujące cukier: Nordzucker Polska S.A. (2 cukrownie), Pfeifer&Langen Polska S.A. (4 cukrownie), Südzucker Polska Sp. z o.o. (5 cukrowni) oraz Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (7 cukrowni). Tylko ten ostatni podmiot (KSC) jest kontrolowany przez rodzimy kapitał i stanowi realną konkurencję dla pozostałych spółek, których siedziby znajdują się na terytorium Niemiec.

Przejęcie udziałów w rynku należących do KSC (a tym samym pozbycie się konkurencji) jest zatem bardzo kuszące. Czy na tyle, aby zacząć stosować ceny dumpingowe?

Takiego zdania jest szef sejmowej komisji rolnictwa Jarosław Sachajko (Kukiz’15). Złożył on właśnie zawiadomienie do ABW i UOKiK ws. sprzedaży w Polsce cukru poniżej kosztów produkcji przez zachodnie cukrownie. Według Sachajki, to celowe działanie zachodnich koncernów, które ma doprowadzić do upadku KSC, a tym samym do całkowitego przejęcia branży cukrowej w Polsce przez niemiecki kapitał.

– „Jesteśmy trzecim producentem cukru w UE po Francji i Niemczech, ale tamte kraje mają o 3-4-krotnie większą produkcję od Polski, dlatego mogą sobie pozwolić na to, żeby chwilowo – do czasu upadku KSC – sprzedawać cukier poniżej kosztów produkcji. Jest to działanie nieetyczne i niezgodne z prawem” – argumentował swoją decyzję Sachajko.

Czy szef sejmowej komisji rolnictwa ma rację? Jeśli tak, to w mojej ocenie na naszych oczach odbywa się drugie (decydujące) podejście zagranicznego kapitału do przejęcia całego polskiego przemysłu cukrowniczego.

Czy się uda zależy od sprawności organów państwowych (szczególnie UOKiK), który za udowodnioną zmowę cenową, której celem jest wyeliminowanie z rynku konkurenta może nałożyć dziesiątki, jeśli nie setki milionów złotych kary. [Ale nie nałoży, bo sra w kalesony przed Niemcami – admin]

http://niewygodne.info.pl

 

Komentarzy 13 to “Ktoś chce dobić polski cukier? Czy zagraniczne koncerny stosują dumpingowe ceny, aby wykosić polską konkurencję?”

  1. Kwal said

    A to jest jeszcze „Polski Cukier” czy Pan Gajowy się przejęzyczył ?

  2. yattakaj said

    ad art.
    ” „Jesteśmy trzecim producentem cukru w UE po Francji i Niemczech, ” naprawdę My jeszcze cos mamy ? 🙂

  3. Ja przestałem w ogóle słodzić herbatę cukrem z buraków, odkąd się dowiedziałem, że jest rafinowany i szkodliwy dla zdrowia. Przeszedłem na naturalny miód.
    PS: Niestety, ale najpopularniejszym cukrem w Polsce jest ten od Pfeifer&Langen, a mimo to, że główna siedziba znajduje się w Teutonii, to nie jest to firma niemiecka, tylko żydowska.

  4. AlexSailor said

    @Marucha

    Bardzo pouczające ą wpisy moich szanownych poprzedników.
    Pan @Kwal jest zdziwiony, że jeszcze coś mamy.
    Podobnie Pan Yattakaj.
    Zaś Pan @Przemysław znowu wytropił żydów.

    Tak. mamy pozamiatane.

    Dodam, że miód na rynkach światowych jest po średnio po dolarze, to jest 3,20 zł w hurcie.
    To po ile jest cukier?

    Ano dziś na londyńskiej giełdzie cukier był po 10,25 amerykańskiego centa za funt, to jest po 22,55 centa za kilogram, to jest po 85 gr/kg.

    W sklepach cukier jest po 1,99 zł, w czasie ograniczonych promocji o 0,99 zł.

    Ograniczonej trzydniowej promocji nie można nazwać dumpingiem, tym bardziej, że cukru brakuje już drugiego dnia.
    Może zamiast cenom dumpingowym lepiej przyjrzeć się składnikom ceny cukru KSC takim jak podatki, idiotyczne obowiązki, opłaty podatkopodobne, ryzyko działalności
    w Polsce związane z działaniami legislacji i administracji.

  5. Słowa dziś nic nie znaczą. Liczą się fakty. A więc:
    Gdzie w Polsce jest PRODUKOWANY cukier?
    Z jakiego surowca?
    Skąd pochodzi ten surowiec?

  6. lolek said

    Gabriel Janowski swego czasu okupował mównicę sejmową w proteście wobec sprzedaży polskich cukrowni. Zrobiono z niego naćpanego skaczącego wariata. Na czyje zlecenie?
    Is fecit, cui prodest.go

  7. malena said

    Przypomina mi sie podla intryga, ktörej ofiara stal sie p.Gabriel Janowski…

  8. rafal z said

    „Tak. mamy pozamiatane.”

    Jest całkowicie odwrotnie… Doskonała pozycja wyjściowa. Naprawdę doskonała. Możliwe, że zanim uszczelnią system to uda nam się zmienić co najmniej kilka rzeczy począwszy od funkcjonowania prywatnych aczkolwiek państwowotwórczych organizacji po podejście do gospodarki w całości.

  9. maniek said

    …a co jest w cukrze?…podpowiem – aspartam!…

    http://allpravda.info/content/677.html

  10. Marcin said

    Pamiętacie państwo polski cukier jak wyglądał i jak smakował? Kryształki były większe no i zawartość ” cukru w cukrze” była większa. To co mamy od Zuckermanow zza Łaby to jakies trujące dziadostwo jest. Ktoś pisze, że nie mamy polskiego cukru. Mamy, inaczej Zuckerman nie robiłby tej akcji.

  11. Boydar said

    Uwagi Panów Marcina i Rafała są wg. mnie zupełnie trafne. Brak naszych cukrowni jest problemem, ale to kwestia kilkunastu miesięcy żeby sytuacja się zmieniła, o ile będzie „klimat”. Fachowców może faktycznie zbraknąć, bo wiek swoje robi, ale dzisiejsza technologia nie wymaga aż takiej obsady.

    Moje pytanie jest inne – czy będą buraki ? Myślę, że jeśli skończą się łapówki żeby nie były, to będą 🙂

    Jeżeli głośniej wyjdzie na jaw czym jest ta biała żydowska substancja którą sprzedają „Niemcy” to ze zbytem naszego cukru za granicę po rozsądnych cenach nie będziemy mieć żadnego problemu. A polski cukier powinien móc kupić Polak po najniższej możliwej cenie, nawet i po 50 gr.

  12. ? said

    Nie tylko cukier. Całe rolnictwo:

    Polska zaatakowana bronią biologiczną
    1000 lat nie było biosekuracji i rolnicy hodowali zdrowe świnie, ale nie teraz. Co się stało?

    .https://www.youtube.com/watch?time_continue=248&v=PkroeSPPwTI

  13. Re: 12 ?

    Wyglada na to, ze nie umielismy hodowac bydla ani trzody chlewnej, ale za to nas Polakow zydostwo talmudyczne wyhodowalo jak pieczarki: w ciemnosci I po uszy w go…wnie…

    Ale nic to, tylko sie k…rwa cieszyc i otwierac szampany…, a jutro worek na plecy…

    =============================
    jasiek z toronto

    http://polskawalczaca.com

Sorry, the comment form is closed at this time.