Szwajcarska firma opracowała sztucznego „kurczaka” z grochu
Posted by Marucha w dniu 2019-07-14 (Niedziela)
Nowy produkt powstaje z surowców roślinnych, co czyni go etycznym i przyjaznym dla środowiska. Jak dotąd sztucznego kurczaka można skosztować tylko w kilku szwajcarskich restauracjach, ale inni producenci zamienników mięsa również zaczęli od segmentu premium.
Kolejna firma jest gotowa dołączyć do przemysłu sztucznego mięsa. Swiss Planted twierdzi, że opracował produkt, który jest nie do odróżnienia od kurczaka w smaku i teksturze, ale produkowany z grochu, wody i oleju słonecznikowego. Jest idealny dla wegan i tych, którzy obawiają się wpływu zwierząt na środowisko.
Chociaż Planted został oficjalnie założony całkiem niedawno, jego zespół pracuje nad sztucznym kurczakiem już od półtora roku. Technologia ta opierała się na badaniu śluzu myksinowego prymitywnych rybopodobnych stworzeń. Są to raczej nieprzyjemne stworzenia, ale pomogły technologom firmy lepiej zrozumieć, jaką strukturę powinno posiadać sztuczne mięso.
Na razie innowacyjnego kurczaka roślinnego można spróbować tylko w kilku restauracjach w Szwajcarii. Jednak inne rodzaje sztucznego mięsa, takie jak hamburgery z Impossible Foods i Beyond Meat, są już powszechnie dostępne. Ich popularność rośnie, ponieważ coraz więcej konsumentów myśli o wpływie przemysłu mięsnego na środowisko.
[Phi… w Polsce już od dawna znamy szynkę z drobiu, drób z ryby, kawę z żołędzi, prasę z gówna itp.
Swoją drogą – czy próbowano już wyprodukować groch z kurczaka? – admin]
Komentarzy 6 do “Szwajcarska firma opracowała sztucznego „kurczaka” z grochu”
Sorry, the comment form is closed at this time.
Isreal said
gów.o z twarogu zrobi każdy, ale odwrotnie – twaróg z gów.a, no to już trzeba mastera …. no to robią mkastery, jak jest przygłup – konsument ….
Dinozaur said
Największym osiągnięciem Holendrów jest produkcja pomidorów z odpadków tektury.
Alina said
Mimo wielkich osiągnięć „Holendrów” w przemyśle spożywczym sądzę że ich największym osiągnięciem w ostatnich latach jest wprowadzenie procedury mordowania własnych obywateli w ramach tzw. „eutanazji”. Ta „eutanazja” to jedna z głównych przyczyn śmierci w tym smutnym kraju.
Nadchodzą czasy że strach będzie jest mięso. Chyba trzeba wybrać wegetarianizm….
AlexSailor said
Przecież taki kurczak nie posiada żadnych właściwości odżywczych normalnego pożywienia.
Anne said
A jak spożycie takich kurczaków wpłynie na ilość metanu w atmosferze???😉
Fabryki będą naturalnie działać w absolutnej próżni (żeby nie wpływać negatywnie na ekosystem) nie powstaną żadne odpady, a ludzie w nich zatrudniani będą oplacani w sposób godny. Fabryki będą też zbudowane z materiałów w 100% biodegradowalnych i przyjaznych dla środowiska. Podobnie jak maszyny używane do produkcji.
Voodoosch said
Jeszcze troszke, jeszcze chwila i padnie oficjalnie ten temat z przerabianiem nieboszczykow na jadalne bialko. Kompost juz wymyslili.