Dziennik gajowego Maruchy

"Blogi internetowe zagrażają demokracji" – Barack Obama

  • The rainbow symbolizes the Covenant with God, not sodomy Tęcza to symbol Przymierza z Bogiem, a nie sodomii


    Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić.
    Antoni Słonimski, poeta żydowski

    Dla Polaków [śmierć] to była po prostu kwestia biologiczna, naturalna... śmierć, jak śmierć... A dla Żydów to była tragedia, to było dramatyczne doświadczenie, to była metafizyka, to było spotkanie z Najwyższym
    Prof. Barbara Engelking-Boni, kierownik Centrum Badań nad Zagładą Żydów, TVN 24 "Kropka nad i " 09.02.2011

    Państwo Polskie jest opanowane od wewnątrz przez groźną, obcą strukturę, która toczy go, niczym rak, niczym demon który opętał duszę człowieka. I choć na zewnatrz jest to z pozoru ten sam człowiek, po jego czynach widzimy, że kieruje nim jakaś ukryta siła.
    Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w dupę, aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.
    Pod tą żółto-błękitną flagą maszerowali żołnierze UPA. To są kolory naszej wolności i niezależności.
    Petro Poroszenko, wpis na Twiterze z okazji Dnia Zwycięstwa, 22 sierpnia 2014
  • Kategorie

  • Archiwum artykułów

  • Kanały RSS na FeedBucket

    Artykuły
    Komentarze
    Po wejściu na żądaną stronę dobrze jest ją odświeżyć

  • Wyszukiwarka artykułów

  • Najnowsze komentarze

    Gość o Kadyrow ostrzega: dla Polski w…
    lewarek.pl o Wolne tematy (40 – …
    I*** o Opłakane skutki dezinformacji
    I*** o Opłakane skutki dezinformacji
    Lily o Opłakane skutki dezinformacji
    kontra o Wolne tematy (40 – …
    abdualiwisimulacha o Opłakane skutki dezinformacji
    lewarek.pl o Wolne tematy (40 – …
    lewarek.pl o Wolne tematy (40 – …
    lewarek.pl o Wolne tematy (40 – …
    Olo o Przed Ukraińcami ukrywana jest…
    Krzysztof M o Kartka z kalendarza, ciepło o…
    revers o Kadyrow ostrzega: dla Polski w…
    corintians o Wolne tematy (40 – …
    Krzysztof M o Francuski ekspert: Zachód glob…
  • Najnowsze artykuły

  • Najpopularniejsze wpisy

  • Wprowadź swój adres email

    Dołącz do 612 obserwujących.

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Posted by Marucha w dniu 2020-06-08 (Poniedziałek)

Zwolennicy zdrowego trybu życia uważają chleb za jeden z najbardziej szkodliwych produktów spożywczych. Dlaczego ich obawy są bezpodstawne i jaki chleb jest zdrowy, podzieliła się ze Sputnikiem dietetyk Irina Lizun.

– Często osoby, które chcą dbać o swoje zdrowie, eliminują chleb, tłumacząc to tym, że z jednej strony ma wysoki indeks glikemiczny, co prowadzi do zbędnych kilogramów, a z drugiej, że praktycznie nie ma w nim wartości odżywczych. Nie należy bać się jednak chleba, trzeba podchodzić po prostu rozsądnie do jego wyboru i wybierać wypieki z mąki pełnoziarnistej – podkreśliła Irina Lizun.

Kiedy pójdziecie kupować chleb, to zwróćcie uwagę, że znalezienie wyrobu, w którym mąka pełnoziarnista jest na pierwszym miejscu w składzie, jest praktycznie nierealne.

– Nawet tam, gdzie jest napisane chleb dietetyczny czy zdrowy chleb, wszędzie jest biała mąka. Biała mąka jest de facto pusta. Ma śladowe (ilości wartości odżywczych – red.), większość witamin i mikroelementów zostało z niej usuniętych, a krochmalu jest dużo. Moim zdaniem nie powinno się bać mąki, ale najlepiej wybierać tę pełnoziarnistą
– powiedziała dietetyk.

– Kiedy mówi się o szkodliwości chleba, wszyscy mają na myśli gluten. Jest zawarty w zbożach i pełni rolę sklejającego elementu, który uniemożliwia kruszenie się chleba. Niestety niektórzy ludzie nie tolerują tej substancji, w związku z czym powstał mit na temat szkodliwości wszystkich produktów zawierających gluten. Moda na dietę bezglutenową wkrótce jednak minie – uważa Irina Lizun.

– U nas w dietetyce wszystko odbywa się falami. Był czas, kiedy o wszystko obwiniano tłuszcze. Wymyślono wówczas superprodukt – margarynę. Teraz się śmiejemy, ale wówczas osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego zalecano zastępowanie masła margaryną. Później okazało się, że zawiera tłuszcze trans, które są bardziej szkodliwe dla serca. Im szersza i bardziej różnorodna jest wasza dieta, im więcej będzie w niej rodzajów mąki, wariantów wypieku i asortymentu dań, tym lepiej dla organizmu – podsumowała dietetyk.

https://pl.sputniknews.com

Komentarzy 14 do “Jaki chleb jest najzdrowszy?”

  1. Kwal said

    No i w sumie po przeczytaniu artykułu dalej nie wiadomo jaki chleb jest najzdrowszy…? Ja jem tylko żytni, zawsze kupuję w tej samej prywatnej piekarni…i jestem zdrowy. Czasami kupię ze śliwką bo żona lubi…

  2. Anucha said

    Najzdrowszy był
    Czarny chleb i czarna kawa
    Ale te specjały serwowali tylko dla wybranych
    Do tego w „Rakietach” dużo cebuli i przetopiony smalczyk.
    To była zdrowa dieta 🤣🤣🤣
    Na końcówkę tego menu , załapali się jeszcze tzw. opozycjoniści.

  3. hanka c said

    a znowu inni piszą, że ochrona ziaren przez roslinę jest bardzo silna w związku z czym zjadanie całych ziaren z osłoną jest bardzo szkodliwe i że należy jeść tylko bardzo białe pieczywo z dokładnie oczyszczonej mąki. I może coś w tym jest bo przez całe wieki czarny chleb był dla biedoty a państwo jedli białe bułeczki. Chołota żyła po 25 lat a państwo po 80. Potem, jak trzeba było zutylizować tysiace ton otrąb i innych resztek ze zboża od których nawet świnie chorowały, wprowadzono modę na pełne ziarna i zaczęła się epidemia ,,uczulenia na gluten”. Więc jeść czy nie jeść mąki -oto jest pytanie.

    —————
    Hołota żyła krótko, bo ciężko pracowała i nie miała dostępu do lekarza.
    Admin

  4. Bemben said

    No jak to jaki ….kosierny…..smierdzieli zydowskich
    zwanych potocznie POLACY.

  5. olo said

    Jaki? Żytni, na zakwasie i bez randapu. Znalezienie takiego jest bardzo trudne…

  6. Lily said

    POP.-y.
    P = Pelniacy.
    O = Obowiazki.
    P = Polaka / Polakow.

  7. NICK said

    Hanka C.
    „ochrona ziaren przez roslinę jest bardzo silna w związku z czym zjadanie całych ziaren z osłoną jest bardzo szkodliwe i że należy jeść tylko bardzo białe pieczywo z dokładnie oczyszczonej mąki. I może coś w tym jest ”
    Tak, brak. Logiki.

    „Potem, jak trzeba było zutylizować tysiace ton otrąb i innych resztek ze zboża od których nawet świnie chorowały, ”
    ŻADNE zwierzę gospodarskie od tego nie chorowało.
    Dostawały równo. I krowa i koń i drób i świnia i inne… .

    Najgorsze są mąki jak najwięcej białe [„białe”].

  8. Maverick said

    Do spożywania mąki w różnych formach od tysięcy lat adaptował się nasz organizm, problem nie leży w mące tylko w tym co dzisiaj z nią robią, Czyli wybielają bliczem „blich” dla wyglądu, pieczywo szczególnie na zachodzie jest mieszane ze składnikami chemicznymi jak benzyn, i może przeleżeć w worku plastykowym 2 tygodnie na półce sklepowej bez zapleśnienia. Jeżeli jadasz świeże pieczywo i naturalnego ziarna to wszystko jest spoko. W Polsce jest jeszcze sporo małych piekarni wypiekających zdrowe pieczywo i chleb w porównaniu do zachodu.

  9. Isreal said

    piekę żytni z grubszego przemiału (typ na oko 700 – 800) na zakwasie prawie tak starym jak ja ….
    żeby było ciekawiej żytko z własnej uprawy ….
    a otręby na żur (ale dobry)

    ad 3 Hanko, troszkę bredzisz …. jedli białe bo łatwiej się piecze itd – ale jest „puste”, a razowe bije białe na łeb, i espumisana mniej idzie, jeżeli już kogos fasuje
    a fasuje po białym preparacie używanym za miast chleba, przesiaknietym run dupem, który uszkadza jelita i zaburza trawienie ….

    z tym gazami to własne obserwacje też są , wystarczy poza domem dać się poczęstować białym pieczywkiem …. i gotowe

    nie wiem na ile zauważacie, ale na początku lat 90-siatych podali nam preparat pt. mąka , a kilka lat potem ruszyli z reklamami typu „ale jestem wzdęta” …. nawet to mają wyliczone precyzyjnie …..
    firmy chemiczne, nasienne, gmo i farmacja to często te same biznesy – vide bajer szwabski (najpierw run dup i inne a potem , jak łeb boli i zgaga piecze aspirynke, też bajera)

  10. Jacek said

    Wiele lat temu czytałem artykuł w którym pewien pan profesor, bodajże z SGGW, napisał że w czasach gdy wieś piekła chleb na zakwasie to nie znała czegoś takiego jak nowotwory przewodu pokarmowego. Wg niego proces zakwaszania mąki niszczył rakotwórcze grzyby i wirusy bytujące w ziarnie żyta. Niedawno trafiłem na reportaż dotyczący pieczywa w którym pewien naukowiec stwierdził że kwas mlekowy ma działanie antynowotworowe. Nie mam fiksum dyrdum na punkcie własnego zdrowia ale od ok. roku mój chleb powszedni jest mojego wyrobu, żytni na zakwasie z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i otrąb. Wbrew pozorom upieczenie takiego chleba nie jest wcale proste, trzeba trochę doświadczenia i uwagi. Zapach w kuchni bezcenny, ciepła piętka posmarowana masełkiem to prawdziwy rarytas. Choć całe życie mieszkam na wsi to nie ma kogo podpytać, od kogo się nauczyć, do wszystkiego trzeba dochodzić metodą prób i błędów i własną intuicją, internetowe przepisy można sobie wetknąć w cztery litery. Osiągnięty efekt uważam za całkiem dobry, chlebek jest ładnie wyrośnięty, ma błyszczący miąższ, minimalnie klei się do noża, nie jest kwaśny tylko lekko kwaskowaty. Zabawa z własnym chlebem nie jest pracochłonna ale zajmuje trochę czasu, w każdym razie polecam wszystkim, w żadnej piekarni takiego nie kupicie. Od czasu do czasu mam apetyt na bułki pszenne DIY, jak pierwszy raz po wyjęciu z piekarnika powąchałem ich przypieczone spody to autentycznie przypominały mi się zapachy z dzieciństwa. .

  11. lewarek.pl said

    Piekę sam z mąki razowej żytniej, razowej pszennej, żytniej 720, pszennej 650 lub 1000 – w różnych wariantach. Dodatki: kminek, pestki słonecznika, pestki dyni, żurawina, len, sezam – też w różnych wariantach. Zakwas żytni stale stoi w lodówce, troskliwie dokarmiany, gdy przyjdzie mu postać dłuższy czas.

  12. bryś said

    A orkisz?

  13. lewarek.pl said

    12.
    Orkisz to odmiana pszenicy. Też używam (pełnoziarnista 1800).

  14. Genom said

    Nie jeść chleba pszennego nawet eko bio itd.

    TN: W swojej książce opisuje Pan współczesną pszenicę jako produkt krzyżowania międzygatunkowego [ang. cross-breeding]. Czy krzyżowanie jest z definicji złe? Czy nie odbywa się w naturze na co dzień?

    WD: To prawda, Ludzie, rośliny i zwierzęta to produkty krzyżówek lub hybrydyzacji. Miłość, seks i krzyżowanie się napędzają świat, czynią życie ciekawym. Problem polega na tym, że genetycy stosują ten termin bardzo swobodnie.

    Jednak za sprawą genetyki i biotechnologii pszenicę zmodyfikowano do tego stopnia, że ta nowa roślina tylko dla niepoznaki wciąż nosi nazwę „pszenica”.

    https://tajnearchiwumwatykanskie.wordpress.com/2014/06/27/pszeniczny-brzuch-czyli-nie-bedziesz-zdrowy-dopoki-nie-odstawisz-pszenicy-i-to-pod-kazda-postacia/

    „Antytłuszczowa fobia, jaka panuje od ponad 40 lat, zniechęciła nas do spożywania takich pokarmów jak jaja, wołowina i wieprzowina z uwagi na zawartość w nich tłuszczów nasyconych. Jednak tłuszcz nasycony nigdy nie stanowił problemu. To węglowodany w połączeniu z tłuszczem nasyconym powodują gwałtowny przyrost cząsteczek LDL we krwi. Problemem były zawsze bardziej węglowodany niż tłuszcze nasycone. W rzeczywistości nowe badania oczyściły tłuszcze nasycone z zarzutów o to, że zwiększają ryzyko wystąpienia ataku serca lub udaru”.

    W środowisku tym panuje powszechny i głęboko zakorzeniony pogląd, że bez względu na to jakich technik używa się przy genetycznych modyfikacjach takich roślin jak pszenica, i tak nadają się one do spożycia przez ludzi. Pewnych pytań się tam po prostu nie zadaje.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogerów lubi to: