Dziennik gajowego Maruchy

"Blogi internetowe zagrażają demokracji" – Barack Obama

  • The rainbow symbolizes the Covenant with God, not sodomy Tęcza to symbol Przymierza z Bogiem, a nie sodomii


    Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić.
    Antoni Słonimski, poeta żydowski

    Dla Polaków [śmierć] to była po prostu kwestia biologiczna, naturalna... śmierć, jak śmierć... A dla Żydów to była tragedia, to było dramatyczne doświadczenie, to była metafizyka, to było spotkanie z Najwyższym
    Prof. Barbara Engelking-Boni, kierownik Centrum Badań nad Zagładą Żydów, TVN 24 "Kropka nad i " 09.02.2011

    Państwo Polskie jest opanowane od wewnątrz przez groźną, obcą strukturę, która toczy go, niczym rak, niczym demon który opętał duszę człowieka. I choć na zewnatrz jest to z pozoru ten sam człowiek, po jego czynach widzimy, że kieruje nim jakaś ukryta siła.
    Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w dupę, aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.
    Pod tą żółto-błękitną flagą maszerowali żołnierze UPA. To są kolory naszej wolności i niezależności.
    Petro Poroszenko, wpis na Twiterze z okazji Dnia Zwycięstwa, 22 sierpnia 2014
  • Kategorie

  • Archiwum artykułów

  • Kanały RSS na FeedBucket

    Artykuły
    Komentarze
    Po wejściu na żądaną stronę dobrze jest ją odświeżyć

  • Wyszukiwarka artykułów

  • Najnowsze komentarze

    Ale dlaczego? o BlackRock: 2 biliony dolarów…
    Tadeusz o Przez 37 lat, co dzień, wchodz…
    Tadeusz o Przez 37 lat, co dzień, wchodz…
    revers o Nie strasz, nie strasz, b…
    Krzysztof M o Dwa wektory hipokryzji
    Szczepan Zbigniewski o Nie strasz, nie strasz, b…
    Szczepan Zbigniewski o Nie strasz, nie strasz, b…
    revers o Aktualność geopolityki!?
    revers o Aktualność geopolityki!?
    bbebebe o Wolne tematy (82 – …
    kfskenve o Wolne tematy (82 – …
    Lily o „Papież Franciszek”jest naszą…
    revers o Nie strasz, nie strasz, b…
    AlexSailor o Kupiłeś „elektryka”? No to cię…
    Andy o Nie strasz, nie strasz, b…
  • Najnowsze artykuły

  • Najpopularniejsze wpisy

  • Wprowadź swój adres email

    Dołącz do 625 obserwujących.

Jedzmy wiśnie! To polski superfood.

Posted by Marucha w dniu 2021-08-05 (Czwartek)

Artykuł trochę spóźniony, bo już po sezonie.
Admin

Być może dla niektórych będzie zaskoczeniem, że ten popularny, rosnący w Polsce owoc ma niezwykłe wartości odżywcze — zawiera między innymi wiele witamin i przeciwutleniaczy.

Według ekspertów wiśnie powinny latem stanowić jedną z pięciu zalecanych na dzień porcji owoców i warzyw. Jest wiele powodów, dla których powinniśmy włączyć wiśnie do diety.

Sezon na wiśnie przypada w Polsce w lipcu. Te świeże, ciemnoczerwone owoce dostępne są zaledwie przez miesiąc. W zależności od odmiany, ich wielkość i smak może się różnić, ale wszystkie będą doskonałym dodatkiem nie tylko do ciast i deserów, ale także dobrym surowcem do domowych przetworów, takich jak dżemy czy soki.

Jak większość owoców, również wiśnie ponad 80 procentach składają się z wody, jednak w pozostałej zawartości znajduje się mnóstwo wartościowych dla organizmu składników — witaminy, minerały oraz cenne składniki odżywcze. Wiśnie są dobrym źródłem błonnika, potasu, wapnia, witaminy A i C, a także kwasu foliowego.

Cenne przeciwutleniacze

Owoce te są również znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, warto wiedzieć, że przeciwutleniacze są niezbędne dla zachowania zdrowia, ponieważ chronią nasze komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Wiśnie zawierają dobroczynne przeciwutleniacze znane jako antocyjany i cyjanidyna, które mogą mieć działanie przeciwzapalne i pomagać przy zapaleniu stawów. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości polifenoli mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co potwierdziły badania opublikowane w 2015 roku w czasopiśmie naukowym “British Journal of Nutrition”.

Przez lata przeprowadzono także wiele badań dotyczących wpływu spożycia wiśni na nasz organizm podczas ćwiczeń i regeneracji po wysiłku.

Badania opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie naukowym “Journal of the International Society of Sports Nutrition” wykazały, że picie kwaśnego soku wiśniowego przez siedem dni przed i podczas intensywnego biegu minimalizowało ból mięśni po wysiłku.

Inne badanie wykazało, że cierpki sok wiśniowy wspomagał regenerację i funkcjonowanie mięśni po intensywnych ćwiczeniach.

Wiśnie zawierają również wysoki poziom kluczowych fitochemikaliów, w tym melatoniny, która bierze udział w regulacji naszego cyklu snu. Badania opublikowane w październiku 2011 roku w czasopiśmie naukowym “European Journal of Nutrition” dowiodły, że cierpki sok wiśniowy dobrze wpływa na poprawę jakości i czasu snu oraz może być korzystny dla osób, które borykają się z zaburzeniami snu i cierpią na bezsenność. Eksperci uważają, że wiśnie są znacznie zdrowszą alternatywą dla suplementów zawierających melatoninę.

Ponadto sok z wiśni rozrzedza śluz w stanach zapalnych dróg oddechowych i obniża temperaturę. Poprawia apetyt i przemianę materii, a także zapobiega anemii.

https://dobrewiadomosci.net.pl

Komentarzy 11 do “Jedzmy wiśnie! To polski superfood.”

  1. walthemar said

    Bylem w PL 2 tygodnie. Zrobilem tylko NALEWKE z wisni. W ubieglym roku to i soki tez. W Podlaskim jeszcze sa

  2. bardzo said

    Bierze się pół kilo wiśni z pestkami i zasypuje cukrem. Mniej więcej w ilości szklanki i trochę. Stawia się pod przykryciem i się czeka. Gdy mieszanka puści sok, jeszcze czeka się kilka dni, a potem zlewa płyn i wstawia do lodówki. Pozostałość zalewa się spirytusem zmieszanym z wódką w proporcji pół na pół. W sumie niech tego będzie trzy czwarte litra. Z wiśniami nieco ponad litr. I znów się czeka. Ta gałąź sztuki kulinarnej polega na cierpliwości. Po pewnym czasie, a może to być nawet sześć albo osiem tygodni, płyn nabiera przepięknego rubinowego koloru. Teraz się go zlewa, wiśnie wyciska i zjada ze smakiem, ale nie wszystkie za jednym razem. Przesącz słodzi się zachowanym syropem z lodówki i rozcieńcza do odpowiedniej mocy na smak. Produkt finalny powinien wykazać około 35 woltów. Może być mniej. Butelki z wiśniówką zatyka się korkiem, chowa z tyłu szafki i zapomina o nich na długi czas. Im dłuższy on ten czas, tym lepiej.

    Po kilku latach, albo ostatecznie miesiącach, wiśniówka będzie klarowna, a na dnie flaszki będzie osad. Zlewamy więc do karafki
    (bez osadu) i zachowujemy dla wyjątkowo lubianych gości. Dla mnie na ten przykład.

    Ośmielę się przypomnieć, iż nalewki sączy się oszczędnie, a to nie tylko ze względu na kompleksową procedurę przygotowania, ale z uwagi na osobistą kulturę.

    W Warszawie na emdeemie na Waryńskiego jest knajpa czeska u Szwejka. Tam po dobrym obiedzie konsument zalicza stakanek doskonałej wiśniówki. Polecam ten lokal, choć nikt mi za reklamę nie płaci, a szkoda.

  3. bardzo said

    I wyprzedził mnie, skubany…

  4. Piskorz said

    re art A skąd po sezonie…?! Codziennie skolko ugodno. przynajmniej na moim osiedlu.ps B. dobre, ażeby spać lepiej !! Czereśnie się skończyły..

    ——
    No to powiedzmy – u schyłku sezonu…
    Admin

  5. Piskorz said

    re 4 A czereśnie b. dobre na oczyszczenie organizmu..!! Na 100% . ps Jeśli o takich sprawach mowa, to przy okazji; bo w radio ciągle o tym trąbią i chemię proponują !! 1. Cynamon…b. dobrze reguluje cukier w org. + inne historie. 2 Przy hemoroidach…bierzemy ziemniak wykrawamy z niego korek jak średni palec i wkładamy gdzie trzeba, pomaga na 102, sposób syberyjski!! 3. Aby uniknąć przykrych zaparć…rano pijemy 1 lub 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody..pomaga na 102.

  6. walthemar said

    Dalem Dupy

    Zamrozilem ziemniaki [wytracic skrobie] potarkowalem a nastepnie zalalem woda i dodalem drozdze

    Kuzwa do wujka googla nie zagladalem a tu jest
    ”dodać saszetkę enzymu amylazy (1 gram na 1 kilogram ziemniaków)”

    Czy z tego cos bedzie?

  7. bardzo said

    Wyjdzie, co ma nie wyjść.

    Nasi przodkowie bawili się w to od wieków, a przecież amylazy nie mieli, bo skąd?

    Można dodać trochę słodu piwowarskiego.

  8. bardzo said

    Czereśnie, wiśnie i dziewczyny jak ze snu

    .https://www.youtube.com/watch?v=1KGLz_p6i4I

  9. Marucha said

    >https://m.youtube.com/watch?v=MFZDnrVMxYM

  10. walthemar said

    Re7
    Dzieki ale woda po kisielu.
    Jutro destluje
    Co wyjdzie to wyjdzie. [tak myslalem kiedys amalzyny nie znali]
    Z cukru to na pamiec robie bez miernikow 55-60% z pierwszego udoju [jak dluzej to smierdzi drozdzami]

  11. Anteas said

    Do Pana/Pani Bardzo

    Jest to eliksir ze wszech miar wspaniały, bo oprócz witamin i utleniaczy działa też bakteriobójczo i antywirusowo. Jest też skuteczny przeciwko koronowanemu wirusowi, więc spożywanie go jest nie tylko patriotycznym (wspieranie polskiego rolnictwa), ale również ogólnoludzkim obowiązkiem (jako walka z covidem).

    A przy tym zacieśnia on kontakty międzyludzkie, bo przy takiej małmazji anty i szczepionkowiec na pewno znajdą nić porozumienia (na przykład zgodzą się ze sobą co do niezaprzeczalnego faktu że dobra wiśnióweczka godna jest królewskiego podniebienia).

    A teraz wybaczcie drodzy Państwo, muszę wyskoczyć po kilka kilo wiśni😁

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogerów lubi to: